Így készítsd el a matcha teát!
Ahogy a zellerlének, úgy a Japánból és Kínából származó matcha pornak is nagy kultusza lett Európában. Italok, fagylaltok és sütemények kedvelt összetevőjévé vált. Nem is csoda, hiszen a matcha por nemcsak finom, hanem egészséges is.
Ha kísérletezgetni szeretnél a matchával, nézz körül a Pinteresten. Ott sok zseniális matcha receptre bukkanhatsz: frissítő matcha-menta jegestea lime-mal és mézzel, könnyű matcha-habos süti kókusztejjel és vaníliával, vagy gyümölcsös matcha tál kiwivel, maracujával és chia magokkal – a fantáziának semmi sem szab határt, az ízkombinációs lehetőségek száma végtelen.
Mi a matcha?
A matcha (japán szó, magyarul: őrölt tea) egy zöld tea, amit kizárólag a tencha teafajtából készítenek. Általában tavasszal szüretelik. Az eljárás különlegessége, hogy négy héttel a tealevelek leszedése előtt bambuszszőnyeget terítenek a növény fölé. Ennek eredménye: a tea végül lágyabb és enyhén édeskés ízűvé válik.
A leszedés után a matcha leveleket megpárolják és megszárítják, majd felaprítják, és eltávolítják róluk a levélereket, valamint a szárakat. Ezt követően a tealevéldarabokat kő- és gránitőrlőkben olyan intenzív zöld, szuperfinom matcha porrá őrlik, amilyennek mi ismerjük és szeretjük.
Így készítsd el a matcha teát:
A matcha tea elkészítéséhez némi gyakorlatra van szükség, viszont a mi útmutatónkat követve neked is sikerülni fog:
Tégy 1-2 gramm matcha port egy kis tálkába vagy edénykébe.
Önts rá kb. 80 ml 80 Celsius-fokos (tehát már nem lobogva forró) vizet.
Most verd az egészet habosra egy bambusz habverő – egy úgynevezett chasen – segítségével. Ha nincs kéznél ilyen, egy habverővel vagy egy tejhabosítóval is elvégezheted ezt a műveletet. Fontos: ne körkörös, hanem cikkcakk mozdulatokkal dolgozz. Tehát a habverőt mindig előre-hátra mozgasd. Annál jobb, minél magasabb és erősebb habbá tudod verni.
A matcha lattehoz habosíts fel egy kevés tejet is, és keverd hozzá. Ízesítsd az egészet némi mézzel és fahéjjal.
A teát ízlés szerint több vagy kevesebb vízzel is kikeverheted. Japánban szokás szerint „usucha”-t –gyenge teát – szolgálnak fel. Ennél az elkészítési módnál sok vizet kevernek kevés matcha porhoz. Az erős változat neve a „koicha”.
Matcha tea: egészséges és kiegyensúlyoz
Tudományosan bebizonyították, hogy a matcha hasonló kedvező hatást gyakorol a szervezetre, mint a többi zöld teafajta. Sajnos eddig még nem készült ennél informatívabb tanulmány, amiből több kiderülhetett volna róla. Ám a japán tea összetevői ígéretesek:
L-teanin a kevesebb stresszért
A zöld teában l-teanin található. Az aminosavak segíthetnek ellazulni és csökkenteni a stresszt. A matcha tea egyébként több aminosavat tartalmaz, mint a többi zöld tea.
Koffein: jobb koncentráció
A matcha tea koffeintartalma körülbelül három százalék – a kávéé körülbelül csak fele ilyen magas. Állítólag a matchában található koffein, mivel másodlagos növényi anyagokhoz kötődik, csak a belekben szívódik fel, ezért annak élénkítő hatása tartósabb. Tehát a kávé hamarabb és intenzívebben élénkít, a matcha lassabban, de hosszabb időn át. És a koffein, valamint az l-teanin kombinációja nyugtató és lazító hatású, valamint segíti a koncentrációt.
Gyulladáscsökkentő antioxidánsok
A matcha tea tele van antioxidánsokkal, például A- és E-vitaminnal, melyek védik a szervezetünket a szabadgyökök ellen, csökkentik a gyulladásokat, és gondoskodnak az erek egészségéről. A zöldteafogyasztás csökkenti tehát a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
További egészséges összetevők
A matcha tea a teanin, koffein és az értékes antioxidánsok mellett vasat, káliumot, kalciumot, valamint B- és K-vitamint is tartalmaz. Jó tudni: rendkívül finom por állagának köszönhetően az összetevők teljes repertoárja hasznosulni tud a szervezetben.
Matcha por vásárlása & tárolása:
A valódi, minőségi matcha ízét „umaminak” nevezik. Ez az a szó az „ötödik ízt” is jelöli. A bonyolult előállítás miatt a matcha por meglehetősen drága. 30 grammja 10-40 euróba kerül.
Sok gyártó alternatívaként zöld teaport kínál. A zöld tealeveleket azonban nem szabadítják meg az erektől és a száraktól, hanem az egész levelet felhasználják. A zöld teapor íze általában kesernyésebb és kevésbé összetett, mint a matchaé. Az egyszerűbb előállítás miatt azonban sokkal olcsóbb – kiválóan alkalmas sütésre vagy habteás latte elkészítésére.
A felbontott matcha teát légmentesen visszacsomagolva a hűtőszekrényben ajánlott tárolni. Ott legalább 3 hétig megőrzi szavatosságát.
Matcha fogyasztás: van mellékhatása?
A kiváló minőségű, károsanyagoktól mentes matcha teának alig van mellékhatása, amennyiben mértékkel fogyasztjuk – azaz legfeljebb kettő adagot egy nap. A magas koffeintartalom miatt nem árt az óvatosság: a koffein túladagolása fejfájást, szédülést, hasmenést vagy gyomorégést okozhat. A várandós hölgyeknek a matcha tea fogyasztásáról a magas koffeintartalom miatt az orvosukkal kell egyeztetniük.
Ezenkívül a matcha – a rebarbarához hasonlóan – oxálsavat tartalmaz. Ez a sav gátolja bizonyos anyagok felszívódását, például a kalciumét, a magnéziumét vagy vasét. Ezért a matcha teát ajánlott az étkezések előtt legalább egy órával elfogyasztanod.
Forrás: Activebeauty