Így inspirálnak a motiváló mondatok
2022-01-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A motiváló mondatok segítségével a legnehezebb pillanatokban is sikerülhet összeszednünk magunkat. Viszont jobban teszed, ha nem az interneten keringő motivációs idézetekből próbálsz meg erőt meríteni.

Minden ember beszél önmagához. „Percenként akár 4000 szót is ’szólunk’ magunkhoz, tehát tízszer annyit, mint másokhoz” – mondja Christine Hoffmann pszichológus és coach. Ezért fontos, hogy szeretet- és tiszteletteljesen kommunikáljunk önmagunkkal.

Az önmagunkkal való empatikus bánásmód elsajátításában segítségünkre lehetnek a motivációs mondatok – amennyiben megfelelően alkalmazzuk őket. „A motiváló gondolatoknak köszönhetően új perspektívák nyílhatnak meg előttünk. Megmutatják, hogy minden veszteségben benne rejlik a lehetőség, hogy nyerjünk valamit.” Méghozzá így:

Hogyan tehetnek a motiváló mondatok sikeressé?

A legjobb, ha először is a benned lezajló negatív folyamokat veszed górcső alá, tanácsolja a szakértő. Próbáld meg kitalálni, hogy mely negatív gondolatok azok, amik az életedben újra és újra rád nehezednek, és esetleg korlátoznak is. Aztán kérdezd meg magadtól: mit tesz velem, hogy ezeket a gondolatokat magamban hordozom? Milyennek látom magamat és másokat ezen gondolatokon keresztül?

Hoffmann szerint a gondolataink általában irracionálisak, ezért a negatív hiedelmeinket át tudjuk alakítani, és képesek vagyunk a rossz gondolatainkat is a magunk oldalára állítani: „Változtasd őket olyan mondatokká, amik erőt és energiát adnak neked.”

Például: Vizsgáld meg a „Nekem semmi sem sikerül” gondolatot. Tényleg SEMMI sem sikerül? Ez valószínűleg nem igaz. „Fordíts egyet ezen a negatív hiedelmen, és alkoss belőle több motiváló mondatot, például „Bátran kipróbálok új dolgokat”, „Hiszek magamban” vagy „Ami első próbálkozásra nem jön össze, az következő alkalommal akár sikerülhet is”. „Írd fel az összes motiváló mondatot, ami eszedbe jut, és figyeld meg, hogy reagál rájuk a tested” – tanácsolja Hoffmann.

Az a gondolat lesz a te „mankód”, amire a tested a legerősebb pozitív visszajelzést adja.

 

Ezért ne a netről vadássz motivációs idézeteket

Az interneten keringő, általánosan megfogalmazott, készen tálalt motivációs mondatokkal érdemes azonban vigyázni. Ugyan ezek is lehetnek kapaszkodók, azonban – ahogy egy kutatás is bebizonyította – a motivációs idézetek csak a magabiztos emberekre hatnak pozitívan. És őket is csak kis mértékben ösztönzik.

Aki önértékelési problémákkal küzd, arra általában nincsenek jó hatással az általánosan megfogalmazott „nagy igazságok”. Ezeket olvasva a kutatásban vizsgált alanyok önbecsülése csak tovább romlott. Ezért a pszichológus tanácsa: „Te magad fogalmazz meg olyan mondatokat, amikből erőt tudsz meríteni.”

 

Motivációs mondatok: mikor a leghatásosabbak?

Hogy a motiváló gondolatok ki tudják fejteni pozitív hatásukat, természetesen rendszeresen fel kell idéznünk őket magunkban. Hoffmann szerint ezt este a legjobb megtenni: „Vidd magaddal az általad megfogalmazott, inspiráló gondolatot az ágyba, és mondogasd magadnak addig, amíg el nem alszol.”  Így pozitív gondolatokkal táplálod a tudatalattid, és még az alvásminőséged is javulhat általa, valamint könnyen lehet, hogy ennek köszönhetően jókedvűen ébredsz fel másnap reggel.

Segítségül a saját motivációs mondatod megfogalmazásához összegyűjtöttünk neked néhány szép mondást:

 

9 motivációs idézet inspirációként

Van merszem új dolgokat kipróbálni.

(Joanne K. Rowling)

Az életben annak van előnye, aki már akkor hozzákezd a problémák megoldásához, amikor mások még csak beszélnek róla.

(John F. Kennedy)

Ne hagyd, hogy elvegyék a kedved. Légy szemtelen. És vad. És csodálatos!

(Astrid Lindgren)

Minden nehéz szituációt, amiben most megtanulsz helytállni, a jövőben könnyebben fogsz tudni kezelni.

(Dalai Láma)

A fáradtságos munka jutalma nem az, amit kapunk érte, hanem az, amivé válunk általa.

(John Ruskin)

Célravezetőbb egy gyertyát meggyújtani, mint panaszkodni, hogy sötét van.

(Lao Ce)

Álmodj magadnak egy szép életet, és váltsd valóra ezt az álmot.

(Marie Curie)

A bátorság nem mindig harsogó. A bátorság néha egy csendes mondat a nap végén: "Holnap újra megpróbálom."

(Mary Anne Radmacher)

A semmiből jöttél, a semmibe mész. Mit veszíthetnél? Semmit.

(Monty Python)

 

Forrás: Activebeauty