A téli hónapok átka: a viszkető, száraz bőr
2022-01-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A viszkető, száraz bőr kínzó tünetei a téli hónapokban különösen sok embert érintenek. Az extrém időjárási körülmények miatt ilyenkor sokkal nagyobb odafigyelést igényel a bőrünk, ha a kellemetlen panaszokat el szeretnénk kerülni.

Akinek egyébként is kiszáradásra hajlamos bőre van, annak a téli hónapok igazi kínszenvedést okozhatnak. A viszkető, berepedezett bőr az időjárási körülményeknek különösen kitett helyeken, mint a kézfej, akár fel is szakadhat és vérezhet. A kellemetlen panaszokra azonban van megoldás!

Az első és legfontosabb a bőr megfelelő hidratálása, amit naponta kétszer is érdemes elvégezni a megfelelő testápolóval. Mindenképpen olyan terméket válassz, ami nedvességmegkötő hatóanyagokat tartalmaz, és kifejezetten száraz bőrre ajánlott. Ha naponta egyszer kened be a bőrödet, mindenképpen fürdés után tedd meg, a víz ugyanis még inkább szárít, amit a testápolóval ellensúlyozhatsz, éjszaka pedig kifejtheti hatását.

 

Az arcodra semmiképpen ne használj alkoholtartalmú lemosót, a tisztítás után pedig mindenképpen hidratálj. A kollagén- vagy a hialuronsav-tartalmú krémek kifejezetten jó hatással vannak a száraz bőrre. Természetesen pluszpont, ha vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, kifejezetten tápláló összetevői is vannak. A tápláló kézkrémedet tedd be a táskádba, hogy napközben is tudd használni. Ne feledd, a bőr hidratálásához a megfelelő folyadékfogyasztás is hozzátartozik.

 

A hosszú, forró fürdőket feltétlenül kerüld el, ha érzékeny a bőröd. Forró helyett csak meleg vízzel fürödj, és ne áztasd magad túl sokáig. Természetesen az sem mindegy, hogy fürdéshez milyen termékeket használsz. Sok szappan és mosakodószer agresszív, lúgos kémhatású tisztítószereket tartalmaz, amelyek lemossák a bőr természetes védőrétegét alkotó lipideket és hidratálófaktorokat. Ennek következtében a bőr hajlamossá válik a kiszáradásra és az irritációra.

 

Ha kimész, feltétlenül viselj meleg ruhákat, lehetőleg olyat, amilyenen nem fúj át a szél. Ezzel védeni tudod magad az időjárási körülmények ellen. De nemcsak a kinti levegő okozhat bőrszárazságot, hanem az otthonokban lévő, túlságosan száraz levegő is, ami a fűtési szezonban bizony gyakran előfordul. Ebben az esetben párásításra van szükség, ami a légutakra és a kiszáradásra hajlamos bőrre is jó hatással van.

Forrás: Life.hu