Így gondozd a muskátlit, hogy sokáig szép maradjon!
2021-04-29  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A muskátli örök kedvenc, népszerűsége pedig nem véletlen: akár kezdő kertészek is sikerrel tarthatják, jól tűri a kánikulát, nem tesznek benne kárt a zivatarok, egyszerűen tartható, a törődést pedig bőséges virágzással hálálja meg.

A muskátli remek választás azoknak, akik még csak ismerkednek a kertészkedéssel, és azoknak is, akik feldobnák a kertjüket vagy erkélyüket egyszerű gondozást igénylő, mégis látványos növénnyel. A Pelargonium for Europe szakértői elárulják, hogyan gondozzuk ezt a gyönyörű dél-afrikai növényt, hogy az májustól őszig teljes pompájában virágozzon.Melyik fajtát válasszuk?

Ha mg újak vagyunk a hobbikertészek világában, a közönséges muskátli, vagy más néven sávoslevelű muskátli (Pelargonium zonale) a nekünk való fajta. A kertészetekben és faiskolákban minden tavasszal és nyáron rengeteg egyenes, bokros, színes virágú muskátlit találunk. A borostyánlevelű muskátli is nagyszerű választás, kedvelt helye az erkély, ahol jól mutat akár felfuttatva, akár hajtásait lógva hagyva.

Mikor ültessük el?

Nem ritka, hogy a muskátlik már májusban virágozni kezdenek, de fontos, hogy a szabadba csak a fagyok után ültessük ki. Ahhoz, hogy a virágok erejük teljében költözzenek kinti helyükre, hozzá kell szoktatni őket a kinti levegőhöz. Épp olyan ez, mint amikor a nyári melegből a hideg medencébe csobbanunk – szinte sokkolja a szervezetet. A szoktatás, azaz megkeményítés azt jelenti, hogy a növényeket egy-két hétre napközben a szabadba helyezik, mielőtt végleg kiültetik. Ez segíti a virágokat elkerülni a sokkot, amely hátráltatná egészséges fejlődésüket.

Hagyjunk köztük távolságot!

Bár a muskátlik gyorsan növekednek, figyelnünk kell, hogy semmiképp ne ültessük el túl korán. Ha már megszokták a hűvösebb kinti levegőt, az ültetés során fontos, hogy az egyes növények között kb. 20 cm távolságot hagyjunk. Ez teret enged a növekedéshez, és a levegő áramlását is lehetővé teszi a levelek között, amivel elkerülhetjük a nedves, meleg időben kialakuló penészesedést.Helyezzük napos helyre!

A muskátlik nemcsak tűrik, de imádják a napsütést, a déli napsütést is örömmel viselik. Félárnyékban is jól érzik magukat, bár minél több fényt kapnak, annál bőségesebben és intenzívebb színekben virágoznak. Az északi fekvésű erkély viszont nem megfelelő környezet.

Tipp: a muskátli a nap felé nő. Ha gyönyörű növényeket szeretnél, forgasd el a cserepes muskátlit minden héten 90 fokkal, hogy minden oldalról elegendő fényt kapjanak.

Így öntözzük a muskátlit

A muskátli eredetileg Dél-Afrikából származik, ahol a hosszabb szárazság nem ritka. A muskátlik jól viselik ezeket az időszakokat, húsos leveleikben és vastag szárukban rengeteg folyadékot tárolnak, így az ideiglenes vízhiány általában nem okoz maradandó károsodást.

A bőséges és folyamatos virágzáshoz azonban a muskátliknak rendszeres öntözésre van szükségük. Napsütéses időszakokban naponta öntözd a növényeket, lehetőleg reggel szobahőmérsékletű, állott vízzel. Különösen forró napokon az esti második öntözés sem árt. Fontos, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen, de ne is legyen teljesen elázva.

Tipp: ha esős lenne az idő, akkor se hagyd abba az öntözést, hiszen gyakran a növényeknél a levélzet néha olyan vastag, hogy az esővíz egyáltalán nem éri el a földet.Extra támogatás

Mint úgynevezett „éhes” növények, a muskátliknak magas a tápanyagigényük. Kiváló minőségű, megfelelő tápanyagmennyiségű tápoldatot használva kielégíthetjük a növények néhány hétre vonatkozó igényeit.

Tipp: a kávézacc kiváló olcsó, természetes tápanyagot jelent a muskátli számára, mivel éppen megfelelő kálium-, nitrogén- és foszforelegyet tartalmaz. Hetente egyszer oldjunk fel kis mennyiségű kávét vízben – egy evőkanál elegendő 10 liter vízhez –, vagy a kávézaccot kiszárítva keverjük bele a talajba a növény gyökerei körül.

Forrás: Lakáskultúra