Kóros párkapcsolati minták: a szerelemfüggés és a szerelemkerülés 4 jele
2021-04-29  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Ki ne hallott volna már szerelemfüggő partnerről, akit mindenki úgy képzel el, hogy foggal-körömmel ragaszkodik a párkapcsolatához, de ezzel csak végleg eltaszítja magától a társát.

Ez a vélemény sajnos igaz, ugyanakkor létezik egy másik oldala is a problémának. Szerelemfüggés nincs ugyanis szerelemkerülés nélkül. Ez a két viselkedési minta kéz a kézben jár, és egymást erősíti egy párkapcsolatban.

De honnan ismerheted fel, hogy nálad is ez a probléma? Az alábbi összefoglaló segít beazonosítani a jeleket!

A szerelemfüggés 4 jele:

1. jel: Igényli a figyelmet.

Minél több odafigyelést kapott a függő fél a kapcsolat korai szakaszában, annál inkább felerősödik benne a kötődés. A sok kedvességtől erősnek érzi magát, és később is elvárja ugyanazt.

2. jel: Nem érdeklik a vészjelzések.

Hiába lebegnek a szeme előtt azok a bizonyos piros zászlók, nem törődik velük. Még akkor sem, ha a partnere nyilvánvalóan eltérő az elvárásaitól, sőt már veszélyes is számára, egy szerelemfüggő előtt összemosódik a valóság és a képzelet.

3. jel: Megmentőnek képzeli magát.

Egy szerelemfüggő fél vakon hisz abban, hogy a partnere bármely negatív vagy rossz tulajdonságát képes megváltoztatni, és meg tudja menteni a kapcsolatot, bármekkora is a baj. Egy csiszolatlan gyémántnak tartja a párját, akinek csak szeretetre és odafigyelésre van szüksége, hogy tökéletes emberré válhasson.

4. jel: Csak a partnere érdekli.

Idővel a függő fél olyan szinten kizárja az életéből a külvilágot, hogy már csak a kapcsolat és a partnere megmentésére koncentrál. Elhagyja a baráti körét, a hobbiját, minden más egyéb érdeklődését, mert attól fél, hogy ha csak egy pillanatig nem figyel a partnere elhagyja őt.

Ezt is olvasd el! - Hogyan találj vissza önmagadhoz a beteges párkapcsolati függésből?

A szerelemkerülés 4 jele:

1. jel: Kezdeti lelkesedés.

A szerelemkerülő egy kapcsolat elején elvarázsolja a partnerét. Sok időt tölt vele együtt, és gyakran úgy tesz, mint aki pont ugyanazokat a dolgokat kedveli, mint a párja. A függő partner szerelem iránti fokozott vágya létrehoz kettejük között egy erős kötődést már a kapcsolat korai szakaszában.

2. jel: Taszítás.

Amint a szerelemfüggő fél szeretné szorosabbra fűzni az érzelmi szálakat, úgy kezdi a szerelemkerülő egyre kényelmetlenebbül érezni magát a közelségétől. A kezdeti szoros kapocs már fullasztóvá válik számára, ezért próbálja minél inkább eltaszítani magától a társát, és kivonni magát a kötelékből. Ezzel viszont a függő fél csak még inkább magához akarja láncolni.

3. jel: Drámai távolságtartás.

A kerülő fél úgy érzi csapdába került, így érzelmi síkon egy mélyrepülésbe kezd a kapcsolat, és minden eszközzel próbálja távoltartani magát a partnerétől. Ez jelenthet fizikai elszakadást, de egyúttal olyan áthatolhatatlan érzelmi falakat is, amelyeket a kerülő fél húz fel kettejük közé.

4. jel: Totális kerülés.

Amíg a szerelemfüggő a végsőkig elmegy, hogy megmentse a kapcsolatot, addig a szerelemkerülő számára ez a fajta odaadás és érzelemtömeg már egy óriási teher, amelyet nem bír el. A benne felgyülemlő dühöt és frusztrációt ki is mutatja a partnere felé, sajnos akár fizikai bántalmazás formájában is. Egyesek fejest ugranak egy másik kapcsolatba is, hogy újra átérezhessék a kezdeti lelkesedést, de ezzel csak további mentőakciókra ösztönzik a függő párjukat, és egy véget nem érő mókuskerékbe kerülnek, amelynek sosem lesz boldog befejezése.

Tanácsok mindkét félnek:

Vállaljátok a felelősséget!

Fontos, hogy mindketten felismerjétek, hogy a saját viselkedésetek hogyan befolyásolta a kapcsolatot. Ne a másikban keressétek a bűnbakot, és ne vessétek egymás szemére a hibáit. Inkább keressétek meg önmagatokban az ide vezető okokat.

Nevezzétek nevén a saját hibáitokat!

Vegyétek észre, hogy miként ássátok alá tudattalanul is a saját boldogságotokat. Vedd észre, amikor túl sok vagy, amikor Te akarsz ellenőrizni és irányítani mindent, akár úgy, hogy megvonod a másiktól a szeretetedet.

Együtt könnyebb!

Ne felejtsétek el, hogy azonos oldalon álltok, nem vagytok ellenfelek, inkább csapattagok. Támogassátok egymást abban, hogy képesek legyetek visszatalálni egy egészséges kapcsolati mintához és a közös boldogsághoz.