Hogyan találj vissza önmagadhoz a beteges párkapcsolati függésből?
2020-07-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Teljes szívedből ragaszkodni valakihez és szabadon önmagadat adni egy szerelemben között óriási különbség van. Egy egészséges párkapcsolatban nem kell megjátszanod magad, nincs szükség álarcokra, vagy felvett, hamis szokásokra, mert a pár mindkét tagja úgy fogadja el és támogatja a másikat, ahogy van. Mindennek az alapja a kölcsönös bizalom.

A legnagyobb baj az, hogy a legtöbb ember még sohasem tapasztalta meg ezt a fajta szerelmet. Valószínűleg sokan már gyerekkorban kiegyensúlyozatlan családi viszonyok között éltek. Kialakult bennük egy állandó megfelelési kényszer, vagy függőség valamely szülő iránt. Mindig tökéletes, kitűnő tanuló, és jól viselkedő gyereknek kellett lenniük, hogy megszerezzék a családtagjaik figyelmét.

Egy párkapcsolati függőségtől szenvedő ember számára is létfontosságú a másiknak való tökéletes megfelelés, de sajnos ezt szinte lehetetlen elérni, ami egy ördögi kört indít el.

A függő fél folyamatosan önmagát hibáztatja, változni és változtatni akar, ezzel pedig fokozatosan elveszíti a saját egyéniségét, és a személyes céljait alárendeli a közös érdekeknek. Sajnos ez azzal is együtt jár, hogy bezárkózik, nem engedi a párját túl közel magához, mert akkor kiderülne a valós énje és a saját tökéletlensége.

Szerencsére van kiút. Még a legproblémásabb eseteken is lehet segíteni. Persze az út nem könnyű, sok áldozattal jár, türelmet igényel, és erőteljes szándékot a változtatásra.

A legfontosabb, hogy vissza kell találnod önmagadhoz. Talán furcsán hangzik, de enélkül nem fog működni. Hogyan csináld?

Kövesd az alábbi lépéseket!

1. Kezdj el olvasni!

Számtalan szakkönyv, blog és újság foglalkozik a témával. Ezek az anyagok segíthetnek közelebbről megismerni, és beazonosítani a problémát, illetve megmutatják, hogy a függőségi viszonyok mennyire pusztító hatással vannak az egyéniségre. Mindez segíthet ráeszmélned, hogy milyen fontos lenne változtatnod a saját érdekedben.

Ezt is olvasd el! - A legfőbb 3 ok, ami megakadályoz abban, hogy elfogadd önmagad

2. Fordulj szakemberhez!

Sajnos egyedül nem könnyű visszatalálni saját magadhoz. Sokat segíthet egy külső tanácsadó, aki kívülről, objektíven látja a helyzetet. Ő elvezet a probléma legmélyebb gyökeréhez, beazonosítja, és kimondatja Veled. Utána pedig helyes útra terel, és rávilágít a megoldásra.

3. Tanulj meg önmagad lenni!

Fejlesztened kell az önértékelésedet, és az önbizalmadat. Meg kell tanulnod, hogy egy kapcsolatban hol a határ, és hogyan maradhatsz önmagad.

Ha gyerekkorodban felvettél egy viselkedési mintát, amely elkísért egészen a felnőtt életedig, attól sosem könnyű megszabadulni. De szerencsére nem is lehetetlen. Légy őszinte magadhoz, és ismerd fel a problémád. Olvass utána, fordulj szakemberhez, és tudatosítsd magadban, hogy értékes és egyedi ember vagy, és fogadd el úgy magadat, ahogy vagy.