Húsgolyók tejszínes gombával
Hozzávalók 4 személyre
A gombóchoz:
-1 fej vöröshagyma
-1 gerezd fokhagyma
-5 ek. olaj
-50 dkg darált hús
-1 tojás
-2 ek. zsemlemorzsa
-1 ek. felaprított petrezselyem
A mártáshoz:
-1 fej hagyma
-1 gerezd fokhagyma
-40 dkg csiperke
-1 dl száraz fehérbor
-2 dl tejszín
A tetejére:
-½ kígyóuborka
-1 kis fej lilahagyma
Elkészítés:
A gombócokhoz a hagymákat megtisztítjuk, felaprítjuk, 1 ek. olívaolajon megdinszteljük. Összedolgozzuk a darált hússal, a tojással, a zsemlemorzsával, a petrezselyemmel. Golyókat formálunk a masszából, a maradék olajon kb. 5 perc alatt, több részletben kisütjük őket. Félretesszük.
A mártáshoz a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, 1 ek. olívaolajon olajon megdinszteljük. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, a hagymára szórjuk. Kb. 5 percig pirítjuk, amíg a gomba színt kap. Felöntjük a fehérborral, beforraljuk, majd felöntjük tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk, és kissé besűrítjük.
A gombócokat visszaforgatjuk a mártásba. A tetejét megszórjuk apró kockákra vagdalt uborkával, lilahagymával. Párolt rizzsel, főtt tésztával tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: azonnal