Húsgolyók tejszínes gombával
2025-01-23  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A gombóchoz:

-1 fej vöröshagyma

-1 gerezd fokhagyma

-5 ek. olaj

-50 dkg darált hús

-1 tojás

-2 ek. zsemlemorzsa

-1 ek. felaprított petrezselyem

A mártáshoz:

-1 fej hagyma

-1 gerezd fokhagyma

-40 dkg csiperke

-1 dl száraz fehérbor

-2 dl tejszín

A tetejére:

-½ kígyóuborka

-1 kis fej lilahagyma

Elkészítés:

A gombócokhoz a hagymákat megtisztítjuk, felaprítjuk, 1 ek. olívaolajon megdinszteljük. Összedolgozzuk a darált hússal, a tojással, a zsemlemorzsával, a petrezselyemmel. Golyókat formálunk a masszából, a maradék olajon kb. 5 perc alatt, több részletben kisütjük őket. Félretesszük.

A mártáshoz a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, 1 ek. olívaolajon olajon megdinszteljük. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, a hagymára szórjuk. Kb. 5 percig pirítjuk, amíg a gomba színt kap. Felöntjük a fehérborral, beforraljuk, majd felöntjük tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk, és kissé besűrítjük.

A gombócokat visszaforgatjuk a mártásba. A tetejét megszórjuk apró kockákra vagdalt uborkával, lilahagymával. Párolt rizzsel, főtt tésztával tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: azonnal