Hosszú Katinka vallomása a szülésről
2024-01-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Hamarosan hat hónapos lesz Hosszú Katinka és párja, Gelencsér Máté kislánya, Kamília. A csöppség igencsak felforgatta a szülei életét, ám azok boldogabbak, mint valaha.

Hosszú Katinka elmondta, bár felkészültnek érezte magát a kislánya születése előtt, az azt követő néhány hétben rádöbbent, hogy egyes helyzetekben döntésképtelen.

– Lehet, hogy kívülről nézve határozottnak gondolnak, de belülről ez messze nem ilyen egyértelmű. Pláne Kamília esetében, akit egyelőre inkább ösztönből kezelek. Az első hónapban előfordult olyan, hogy Mátéval ketten kétségbeesetten néztük egymást, nekem potyogtak a könnyeim, mert fogalmunk sem volt, mit kellene csinálnunk, amikor Kamilla csak sír és sír, nem akarja abbahagyni, holott már mindent megpróbáltunk. Ennyire tehetetlennek talán még sosem éreztem magam. Amikor eleinte felsírt, egy perc után úgy éreztem, már egy órája bömböl szegény – mesélte az úszó, aki számára kisebb lelki traumát okoz, hogy mennyire aggódik a gyermekéért.

– Nemrég felhívtam anyukámat, s elmeséltem neki, hogy ezen aggódom, meg azon gondolkozom, meg hogy majd milyen jó lesz, ha Kamília nagyobb lesz, és el tudja mondani, mi baja. Erre csak legyintett: 'ez az aggodalom most már életed végéig elkísér.' Valószínűleg igaza van – mondta Katinka, hozzátéve: brutális fájdalmat érzett a szüléskor.

A fájdalom leírhatatlan, általam még sosem tapasztalt volt.

– Viszont a regenerációban segített a sportmúlt. Kamíliával harminc kilót híztam, az utolsó hetekben úgy néztem ki, mint egy Michelin-baba, de a szüléssel rögtön lement több mint a fele. Két napra rá már semmilyen fájdalmam, problémám nem akadt. Sportolóként izgalmas feladat lépésről lépésre visszatérni a szülés utáni állapotból, eleinte igazából a lelkemnek kellett az edzés és az úszás, és hogy egyre jobb formába kerüljek. Az az énidőm, amikor beugrom a vízbe Ilyenkor a kar- és lábtempó okozta ütemes csobogás, a víz alatt kifújt levegő zubogása, netán egy-egy medenceparti sípszó szűrődik be a világomba, maximálisan ki tudok kapcsolni – mondta, hozzátéve: viszonylag hamar újrakezdte a testmozgást.

– Hat héttel a szülés után mentem először uszodába. Bár akkor még etettem, így rendkívül nehezen szakadtam el Kamíliától. Úgy éreztem, egész nap vele kell lennem. Így nem is beszélhetünk naponta ismétlődő hajnali úszóedzésről, tervezett programról, csak alkalomadtán lopott egy-egy óráról. A napjaim képlékeny masszává váltak. Jelen pillanatban sem tudom, hogy holnap milyen edzést tudok beiktatni. Van ugyan egy alapelképzelésem, de lehet, hogy Kamília felrúgja. Hiszen ő a prioritás. Teljes kontroll alatt tart, diktálja a napi ritmust – jelentette ki az Iron Lady, akinek a hozzáállása rugalmasabbá vált a baba születése óta.

„Sok olyan szituáció adódik az életben, amikor jól jön, hogy nem alkalmazkodsz másokhoz, és ezt elég mesteri fokon űztem. Eddig. De a saját gyermeked problémáit képtelenség figyelmen kívül hagyni. Ez azért jó, mert ez a rugalmasság, az alkalmazkodási kényszer megtapasztalása a szülés utáni személyiségfejlődésem talán legkézzelfoghatóbb változását eredményezi” – mesélte, hozzátéve: nem szeretne megállni egy gyermeknél.

„Szeretnék sok gyereket. Hogy három lesz, vagy négy, azt meglátjuk. Olyan őszinte családot látok, amelynek tagjai a hétköznapi konfliktusok kapcsán is mindig számíthatnak egymásra” – árulta el, majd a férjéről is mesélt pár szót.

– Férfias, magabiztos és brutálisan őszinte. Emiatt egyrészt nagyon sokakat vonz maga köré, mások pedig pont ezért találják bántónak a stílusát. És a mi kapcsolatunk alapja ez az őszinteség. Ez a legfontosabb. Remekül megértjük egymást, ami szintén elengedhetetlen. Lehet, hogy azért is, mert bizonyos tulajdonságainkban kifejezetten hasonlítunk egymásra, mi több, gyermekkori tapasztalatok, élmények terén is akad átfedés. Anyukáink – akik egyébként kifejezetten jóban vannak egymással – szinte egy időben születtek, ugyanabban az évben házasodtak, ugyanabban az évben váltak el. Úgy érzem, mindez fontos, mert talán emiatt is biztosan jobban megértjük egymást. Félelemből vagy sem, de beszélünk arról, hogy nem szeretnénk, ha szétmenne a családunk. Ezen lehet és kell dolgozni, mert egy hosszú házasság, párkapcsolat inkább hullámvasút, mint végig rózsaszín álom – jelentette ki Katinka, aki felszabadulttá vált az utóbbi néhány évben.

– Az elmúlt négy évben tovább fejlődtem. Még lazább vagyok, és ez a felszabadultság immár kiegészül azzal az óriási boldogsággal, amit Kamília nap mint nap ad nekünk. Mintha most teljesedett volna ki az életem. Bár ezt nem biztos, hogy mindenki így látja.

Tehát összességében még keményebbé kellett válnom. Hogy miként tekintek magamra? Lehet, hogy most már Iron Motherként

– szögezte le.