5 tipp, amivel visszanyerheted az energiádat télen is
2024-01-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Elmúltak az ünnepek, visszatértünk a dolgos hétköznapokba... Január végére legtöbbünknél elfogy a lendület, de most 5 olyan tippet hoztunk, amikkel újra formába hozhatod magad!

1. Testmozgás

Igen, igen, nyilván egy fárasztó nap után semmi kedved sportolni, de mégis... Nem titok, hogy egy jó edzés után kimerültnek, de valahogy boldognak érezzük magunkat. Ez azért van, mert a testünk a testmozgás során neurotranszmitterek özönét szabadítja fel - köztük szerotonint is. És hogy motiváljuk mindazokat, akik nem mozognak: Mindössze egy 20 perces edzés elég ahhoz, hogy akár 12 órán át javítsa a hangulatunkat!

2. Masszázs

Tudtad, hogy a meleg kezek nyomása óriási hatással van a testünk kémiájára? Amikor masszíroznak minket, a kortizolszintünk 50%-kal csökken, a szerotoninszint pedig rohamosan emelkedik. Most már tudod, mit kell tenned stresszes időkben!

3. Napfény

Nem, nem a képzeletünk szüleménye, ha egy napsütéses ebédszünet után boldogabbnak érezzük magunkat, mint előtte. Ausztrál tudósok megállapították, hogy az emberek szerotoninszintje magasabb a napsütéses napokon, mint a felhős napokon. Élj tehát a lehetőséggel, és menj ki a szabadba, amikor a változatosság kedvéért kisüt a nap!

Ha pedig lehetőséged van arra, hogy napfényben sportolj, sétálj, máris rengeteget tettél a jó közérzetért.

4. Diófélék

A dió egyike azoknak az ételeknek, amelyek serkentik a szerotonin felszabadulását, és hosszú távon is szinten tartják a boldogsághormont. A banán, az ananász, a szilva, a paradicsom és az étcsokoládé szintén pozitívan hat a hangulatunkra.

5. Meditálás

Aki rendszeresen csinálja, vagy esetleg már kipróbálta, az ismeri az előnyeit: Meditálás után ellazultnak, nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat. Nem csoda! A lelki gyakorlat csökkenti a vérnyomást és fokozza a szerotonintermelést.