Honnan tudhatod, hogy véget értek a párkapcsolatodban a mézeshetek?
2020-04-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Egy új kapcsolat kezdete mindig izgalmas, és felemelő. Egymást követő randik sorozata, éjszakába nyúló beszélgetések, szenvedély... De miután közel kerültetek egymáshoz, és foszladozni kezd a rózsaszín köd, megváltozik minden. Egyre gyakoribbak az apró viták, észreveszel mind több negatív, vagy kellemetlen tulajdonságot a partneredben, aztán már komolyabb konfliktusok is kialakulnak. Persze a szerelem ettől még nem múlik el, csak átalakul.

Mit jelent egy párkapcsolatban a „mézeshetek” időszak?

Egy friss kapcsolat azon kezdeti szakaszát nevezik a szakemberek „mézesheteknek”, amikor még minden csodás, és mintha a valós világtól távol, egy védett burokban lennétek. Ebben a korszakban egyszerűen minden pillanatot együtt töltenétek, de még azt is kevésnek érzitek. Minden tökéletesnek látszik, még a másik zavaró hibái is láthatatlanok.

Számos pszichológiai tényező áll emögött. A szervezetben lejátszódó hormonális és kémiai változások doppingszerként hatnak az egész testedre, és határtalan boldogság érzését keltik benned. Teljesen természetes, hogy pár órával a randitok után már úgy érzed, hogy kibírhatatlan a párod hiánya. Mindenki más is így érez egy hasonló helyzetben.

A mézeshetek időszaka azonban pont ezért csak átmeneti. Általában 6-12 hónapig tarthat, a pár személyiségétől és kapcsolatának jellegétől függően.

Ezt is olvasd el! - Az 5 legnagyobb probléma, amely egy friss párkapcsolatban előfordulhat

Mi történik, ha vége a mézesheteknek?

Amint azt a neve is sugallja, ez a korszak mentes minden negatívumtól, romantikától és szenvedélytől túlfűtött. Amikor véget ér, akkor kezdődik igazán a neheze (azaz a való élet).

A kapcsolat ezen szakaszában rá kell jönnöd, hogy talán mégsem olyan tökéletes minden. A párodnak egyre több kisebb-nagyobb hibáját veszed észre, amelyek napról napra zavaróbbnak tűnnek. Valószínűleg már ritkulnak a nagy beszélgetések, és az intim pillanatok is. Mindez persze nem jelenti azt, hogy ez a időszak kevésbé szép, vagy boldog, de ha a kapcsolatotok nem erős annyira, mint eddig gondoltad, akkor a felszín alatt rejtőző problémák egyre inkább nyilvánvalóvá válnak.

Ezért is tartják úgy a szakértők, hogy ez az időszak a kiábrándulás korszaka. Most jössz rá, hogy a partnered nem feltétlenül olyan, mint amilyennek eddig hitted, minden sokkal bonyolultabb, és egyáltalán nem tökéletes. És bár sokkal szorosabbá vált köztetek az a bizonyos kapocs, az iránta érzett szerelmed átalakult, esetleg meg is fakult.

A mézeshetek elmúlása egyúttal a kapcsolat végét is jelenti? Nem feltétlenül. Minden rajtad és a partnereden múlik.

Hogyan tovább?

Sokan úgy vélik, hogy ha elmúlnak a mézeshetek, akkor a szerelem is. Az érzelmek valóban átalakulnak, talán csökkenek is, de azért szakítani, mert a szerelem kihűlt az olyan, mint eladni egy autót csak azért, mert kifogyott belőle az üzemanyag. A mézeshetek egyszer minden kapcsolatban véget érnek. Csak Tőled függ, hogy utána beleteszed-e azt a sok munkát, és energiát, hogy a kapcsolatot életben tartsd, és erősítsd.

Persze ehhez mindkét félre szükség van. El kell fogadnod a párodat olyannak, amilyen, ahelyett, hogy egy idealizált, de nem létező emberről ábrándoznál. Előfordulhat, hogy rájössz, a partnered egyáltalán nem olyan, mint amire vágysz, ezért nincs is értelme folytatni. De ugyanakkor az is gyakori, hogy a tökéletlenségek ellenére szeretitek egymást, és megéri energiát fektetni a kapcsolat felvirágoztatásába.

Mi a következő lépés?

Ha úgy érzed, hogy a Te kapcsolatodban is kezd véget érni a mézeshetek időszaka, akkor nem kell megijedned. Tekints végig kettőtök viszonyán, gondold át, hogy lehet-e közös jövőtök, és el tudod-e képzelni mellette az életed hátralévő részét.