Honnan tudhatod, hogy egy nyitott kapcsolat lenne ideális számotokra?
2020-08-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Nem mindenki él megrögzött monogámként. Ez a felfogás többféleképpen jelenhet meg egy ember életvitelében, de leggyakoribb formája a nyitott kapcsolat.

Egy nyitott párkapcsolat azonban nem való bárkinek. Ha Te és a párod szeretnétek kipróbálni, akkor előtte nem árt néhány kérdést megválaszolnotok.

 

1. Mindketten akarjátok?

Csak akkor fog működni ugyanis, ha Te is, és ő is ezt szeretné. Ha inkább féloldalú a dolog, és egyikőtök erőlteti, az biztosan féltékenységhez, vitához és szakításhoz fog vezetni. Ha bármelyikőtöknek vannak fenntartásai a nyitottsággal kapcsolatban, akkor fontos ezeket a pontokat tisztázni és megbeszélni, még mielőtt belevágnátok.

2. Egyikőtök sem hisz a monogámiában?

Ha nem vagytok egy értékrenden, és különbözik a párkapcsolatokhoz való hozzáállásotok, az ellehetetlenít egy ilyen viszonyt. Mind a kettőtöknek meg kell fogalmaznia, hogy mit is jelent számára a nyitottság. Ha nincs egyezés, akkor az egyik fél folyamatos megalkuvásra, és kompromisszumra kényszerül, amely nem vezethet boldog és kiegyensúlyozott kapcsolathoz.

Ezt is olvasd el! - 4 szabály, amelyek sosem működnek egy nyitott kapcsolatban

3. Mennyire tudjátok megbeszélni a problémáitokat?

Ha olyan pár vagytok, akik nem igazán kommunikálnak, vagy nem szeretik a konfrontációt, illetve az őszinteséget, és helyette inkább a szőnyeg alá söpritek a problémákat, úgy nehéz lesz egy nyitott kapcsolatot fenntartani. Utóbbi ugyanis szükségessé tesz egyfajta közös fejlődést, a fejlődéshez pedig elengedhetetlen a folyamatos és nyílt párbeszéd. Előfordulhat, hogy a párod hazahoz valakit, aki számodra nem szimpatikus. De nem mondod el neki, inkább hagyod, hogy magadban forrjanak az indulatok, míg végül elkerülhetetlenül kirobbannak, és szakítás lesz az eredménye.

4. Abban bíztok, hogy a nyitott kapcsolat majd megoldás lehet egy másik problémátokra?

Esetleg újra felébreszti köztetek a szenvedélyt? Vagy egyikőtök talán túlságosan ragaszkodó, és remélitek, hogy egy új partner felbukkanása ezt fellazíthatja? Bármi is legyen a háttérben, a nyitás könnyebbé teszi a monogám kapcsolat korlátainak és kötöttségeinek elviselését, és talán boldogabb is lehetsz benne, de nem azért, mert megold egy másik párkapcsolati problémát. Ezek a fennálló nehézségek nem múlnak el, csak a figyelmetek terelődik el róluk. Abban bíztok, hogy a kapcsolatba belépő új emberek majd megváltoztatnak mindent. De ez nem igaz, sőt pont az ellenkezője is kisülhet belőle. Egy új partner mellett könnyen felerősödhetnek a régóta meglévő gondok, amelyből már nem lesz visszaút. A kulcs itt is a megfelelő kommunikáció. A bizalom egy teljesen új szintje az egyetlen, amiben fejlődést hozhat egy nyitott kapcsolat. Nem kell minden apró részletről egymás felé beszámolnotok, de fel kell készülnöd arra, hogy beszélni tudj majd ezekről az új helyzetekről.

Egy nyitott kapcsolatban nem lehet mindenki boldog. Csak a megfelelő hozzáállású, értékrendű emberek tudnak kiteljesedni benne. Ha a pár két tagja között nincs meg az őszinte kommunikáció és egyetértés, akkor egyszerűen nem fog működni.