Hazai éttermek helyzete, körkép
2020-08-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Ajánló

Hogyan forgatta fel a koronavírus a hazai éttermeket? Brutálisan nehéz helyzetbe kerültek a magyar vendéglátósok a covid-19 miatt. Sokuknak végleg be kellett zárniuk, de volt egy szokatlan mentőöv is, amely alapjaiban változtatta meg az életünket.


A hazai éttermek forgalma és mennyisége a 2008-as válságot követő kilábalás után fokozatosan növekedett. Miután a keresleti oldal is folyamatosan erősödött, a vendéglátóipari egységeknek az egyik legnagyobb kihívása a munkaerő felvétel lett. A Covid-19 pandémia azonban alaposan felforgatta a piacot, a kijárási korlátozás pedig gyakorlatilag lenullázta a legtöbb hely bevételét.

A kormányzati döntésnek köszönhetően jó néhány vendéglátós kénytelen volt bezárni egységét, így pincérek és szakácsok ezrei váltak egyik pillanatról a másikra munkanélkülivé. A helyzetet súlyosbította, hogy hiába virágzott a HORECA szektor az elmúlt években, az alacsony árréssel dolgozó vállalkozások, a nem megfelelő árazási stratégia, valamint rengeteg beruházás azt eredményezte, hogy a döntéshozók nagy részének nem maradt több hónapra elegendő pénzügyi tartaléka, amelyekkel át tudták volna vészelni a korlátozások időszakát.

A megváltozott körülményekhez igyekeztek az üzletmenetüket átalakítani, így megannyi étterem kezdett kiszállításba. Az erőforrások apadásával azonban sokan nem tudtak már reklámra költeni, ezért, aki tehette leszerződött ételrendelő portálokkal. A döntés elsőre kiválónak tűnik, azonban a valóság kicsit mást takar.

A területnek a két legnagyobb szereplője ugyanis egy-egy gigászi multinacionális vállalat tagja, akik jelentős apparátussal és informatikai háttérrel bírnak. Ennek működtetése óriási költséggel jár, ami azt jelenti, hogy a hozzájuk csatlakozott éttermek nagyon súlyos jutalékot fizetnek azért, hogy felkerüljenek a listájukra.

Még bonyolultabb helyzetbe kerültek azok a vendéglátóipari egységek, amelyeknek nem volt korábban saját futárcsapatuk, hiszen a kiszállítást szintén a két óriásnak kellett megoldania. Ez jelentősen megdrágítja a rendelések értékét, ami sem az ételrendelőknek, sem pedig az éttermeknek nem jó.

A nehéz helyzetbe került éttermek közül sokan ezért úgy döntöttek, hogy a kisebb, magyar tulajdonú ételrendelő portálokhoz társulnak inkább, hiszen jóval kisebb jutalékért megkapják azokat az előnyöket, amelyeket a nagyok is ígérnek. Az ő segítségükkel hosszabb távon is jól járnak, hiszen nem kell a csatlakozás miatt megemelni az ételek árát, a profitból pedig élhetőbb módon tudnak gazdálkodni.

Voltak szereplők a kisebbek között, akik csökkentették a jutalékuk mértékét, sőt, az Ételbróker.hu például egészen odáig elment, hogy saját költségére jelentős kedvezményt biztosít azon ételek árából, amelyeket a hozzájuk bekerülő éttermek kínálnak.

Köztudott, hogy a magyar gazdaság hajtómotorját a hazai kis- és közepes méretű vállalatok adják. Tehát belátható, hogy hosszú távon az említett vállalkozásoknak kell előtérbe kerülniük, hiszen ők a saját bőrükön is megtapasztalják a kritikus időszakokat, és segíteni tudják a bajbajutott éttermeket.