Miért sétálj minden nap?
2020-08-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Akkor döbbenünk rá, hogy melyek az igazán fontos dolgok az életünkben, amikor azok nem állnak rendelkezésünkre. Az elmúlt hónapokban sokan rájöttek arra, hogy mennyire jótékony hatása van annak, ha egyszerűen csak kinyitjuk a házunk ajtaját, és kisétálunk rajta.

Aki gyalogol, az mozgásba hozza a testét és a szellemét. Az egyik lábunkat a másik elé tesszük – ez szinte mindig és mindenhol így működik. A legjobb pedig az benne, hogy semmibe se kerül. Automatikusan a világ részévé válunk anélkül, hogy bármit is vásárolnunk kellene hozzá. A séta közben észlelt színek, formák és hangok élesítik az érzékelést. A gyaloglás további pozitív egészségügyi hatásait hajlamosak vagyunk alábecsülni: átmozgatjuk a végtagokat, erősödik az izomzatunk, felgyorsul a vérkeringésünk, fejlődik a koordinációs képességünk, a stressz-szintünk pedig csökken általa. Méghozzá annál tartósabban, minél gyakrabban, minél hosszabb távon és minél gyorsabban szedjük a lábainkat.

 

Bertram Weisshaar német gyalogláskutató az elmúlt hónapok kihívásaiban némi pozitívumot is lát. Ugyanis a szokásosnál többen indultak útnak, és természetesen a gondolataikat is „magukkal vitték a szabadba”. „Talán pillanatnyilag mindannyian gondolkodó vándorok vagyunk – mondja Weisshaar. – Mindenfelé kis filozófusok bandukolnak.” Mert a gyaloglás közben a legtöbben azon is elgondolkozunk, hogy mitől válik élhetővé a társadalmunk, és hogy mi az, ami valóban jobbá teszi az életünket. „Séta közben nemcsak azokra a területekre irányul a figyelmünk és kíváncsiságunk, amelyeket már ismerünk, vagy amelyek köztudottan szépek, hanem olyankor az egész környezetünket felfedezzük” – mondja Weisshaar. Meggyőződése: csak a világ „bebarangolása” ad reális benyomást arról, hogy mi minden tartozik hozzá.

Miért tesz jót a gyaloglás a testnek és a léleknek?

A világegészségügyi szervezet és sok betegbiztosító régóta azt tanácsolja, hogy legalább 8–10 ezer lépést tegyünk meg naponta. Így megelőzhetjük az olyan betegségek kialakulását, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Úgyszólván elmasírozunk a civilizációs nyavalyák elől. Jelenleg elsősorban a pszichére gyakorolt pozitív hatásainak van komoly jelentősége. Mert séta közben sok érzéki élményre teszünk szert. Ez eltereli a gondolatainkat, és nyugtatóan hat ránk.

Pontosan hogyan járul hozzá a gyaloglás ahhoz, hogy a nehezebb időkben is erősek maradjunk lelkileg?

Társadalmunk az elmúlt hónapokban újra és újra negatív hírekkel szembesült. Sokaknak nehéz helyzetekben kellett vagy kell helytállniuk. Ha kimegyünk a szabadba legalább minimum egy fél órára, azáltal kicsit megkönnyebbülhetünk. Lehet, hogy a problémáink nem oldódnak meg azonnal, viszont legalább láthatunk más dolgokat, embereket, és egy időre elterelődik a figyelmünk a nehézségekről. Lehet, hogy ránk mosolyog valaki, vagy a madárcsicsergés derít jókedvre. Előfordulhat, hogy megpillantunk egy göcsörtös, öreg fát vagy egy régi építményt, amely már századok óta a helyén áll. Ez arra emlékeztethet: minden kihívásokkal teli időszaknak vége szakad egyszer.

Hogy válhat rutinná a gyaloglás?

Használd ki az aktuális helyzetet, és próbálj meg rendszeresen sétálni menni. Esetleg átmenetileg segítségedre lehet egy ingyenes, mobiltelefonos lépésszámláló. Gyalogolj ezzel hosszabb időn, mondjuk 1-2 hónapon át. Próbálj meg mindennap egy bizonyos lépésszámot teljesíteni. Ha ülőmunkát végzel, vagy sokat autózól, akkor mindenképpen ajánlott lenne a gyaloglást fixen beilleszteni a napirendedbe. Így fejlődhet ki egy bizonyos tudatosság, és így válhat majd rutinná. Például parkolj le 500 méterrel a cél előtt az autóval, és tedd meg gyalog a fennmaradt távot. Ha tömegközlekedéssel utazol, akkor szállj le két megállóval előbb, és sétálj az úti célodig. Valószínűleg hamar észreveszed majd, hogy mennyire jót tesz a sétálás – applikációval vagy anélkül.

Forrás: Activebeauty