4 szabály, amelyek sosem működnek egy nyitott kapcsolatban
2020-07-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Randi

Vannak emberek, akiket egyszerűen nem tesz boldoggá a monogámia. Számukra egy nyitott kapcsolat jó lehetőségnek bizonyulhat, hiszen bár van egy állandó, fő partnerük, mégsem kell elzárkózniuk más, kínálkozó kalandok elől. De egy nyitott kapcsolat semmivel sem könnyebb, mint egy hagyományos, különösen akkor, ha először csinálod. Sőt, elsőre talán ijesztő is lehet, ezért nem árt néhány irányvonalat már az elején tisztáznotok.

Persze az sem mindegy, hogy mit próbáltok szabályozni, mert előfordulhat, hogy egy közösen meghozott tilalom a visszájára fordul a végén.

Olvass tovább, és ismerd meg azt az 4 szabályt, amelyek sosem működnek egy nyitott kapcsolatban!

 

1. „Csak ne mesélj róla nekem!”

Ez a legrosszabb, amivel kezdheted, hiszen azt sugározza a másik felé, hogy nem tetszik, ha a párod valaki mással is együtt van. Egy ilyen „ne kérdezz, ne mesélj” stratégia kölcsönös bizalmatlansághoz és boldogtalansághoz vezet, mivel olyan vastag falakat épít közétek, amelyek ledönthetetlenek lesznek hosszabb távon.

2. „Csak egyéjszakás kalandjaid lehetnek!”

Ez a szabály elég gyakori, de az előzőhöz hasonlóan csak arról tesz tanúbizonyságot, hogy nem érzitek jól magatokat ebben a nyitott viszonyban. Talán attól félsz, hogy a partnered esetleg lecserél egy másik, komollyá váló kapcsolata miatt, de az egyéjszakás kalandok nem teszik lehetővé, hogy egy viszonyból esetleg erősebb kötelék is kialakuljon. Mégsem tilthatod el a partnered egy újabb találkozástól, hiszen akkor a nyitott kapcsolat alapjaiban omlana össze.

3. „Ne legyél féltékeny!”

Ez a szabály már csak azért sem működhet, mert a féltékenység egy természetes emberi tulajdonság, amelyet szinte lehetetlen elkerülni. Mindannyian féltékenykedünk néha, ha akarjuk, ha nem. De egy ilyen tilalom ráadásul oda vezet, hogy a végén már félsz beszélni a féltékenységedről, így feloldásra sem találhatsz, csak őrlődsz magadban tovább addig a pontig, amikor már nem bírod tovább, és inkább véget vetsz ennek a kapcsolatnak.

Ezt is olvasd el! - Hogyan győzd le a féltékenységed egy nyitott kapcsolatban?

4. „Vétójogom van!”

Veszélyes szabály, és az egyik legrosszabb módja így belevágni egy nyitott viszonyba, mert nem tilthatod el senkitől a partnered, akivel együtt akar lenni. De, ha úgy érzed, hogy olyannal próbálkozik, aki nincs rá jó hatással, vagy nem elég jó neki, akkor beszélned kell róla. Mondd el a véleményed, aztán hallgasd meg az övét is. De az ő élete nem a Tiéd, ezért nem is dönthetsz helyette, és azt sem korlátozhatod, hogy mit és hogyan csináljon.

A nyitott kapcsolatok egyeseknek nem valók, másoknak jól működnek. Néhány megfelelő irányvonal lefektetése szükséges, de a túlzó korlátok megakadályozzák, hogy a kapcsolat fejlődhessen, és hosszabb távon fennmaradhasson. Ahogy a monogám kapcsolatoknál, úgy itt is az őszinte kommunikáció a legfontosabb, és persze a kölcsönös bizalom.