Hogyan vessünk véget a hangos horkolásnak?
2023-03-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A horkolás tulajdonképpen akkor jelentkezik, ha a belélegzett levegő áramlását valami akadályozza, illetve, ha a nyelv, a gégefedő vagy a torok területe túlságosan ellazul. Az akadály lehet a megduzzadt orr-nyálkahártya (pl., ha megfáztunk vagy allergiásak vagyunk) vagy a túlsúllyal összefüggő zsírfelesleg, a túlzott ellazulást pedig akár gyógyszerek vagy az alkohol is.

Meglepő módon tehát, az száj, nyelv, torok területén található izmok megerősítése hosszú távon jelentős mértékben csökkentheti a horkolást. Erősítő hatású például a rendszeres éneklés, de egy kutatás a didgeridoo nevű, tradicionális ausztrál hangszeren való játékot is javasolja.

Néhány egyszerű gyakorlat, amit elvégezhetünk a horkolás ellen

Naponta 2-3 alkalommal, legalább 8-12 héten keresztül végezze ezeket:

Jól artikulálva mondjuk ki hangosan az a-e-i-o-u hangokat, egymás után legalább 10-15 alkalommal, majd „énekeljük” is el őket, vagyis hosszabban (legalább 5 másodpercig) tartsuk ki őket

Nyomjuk a nyelvünk hegyét a felső fogsorunkhoz, a fogsor és a szájpadlás találkozásához, majd húzzuk végéig a szájpadláson hátra majd előre, illetve jobb és bal oldalra is (a fogsort követve). 20-20 alkalommal ismételjük.

Nyomjuk fel az egész nyelvet a szájpadláshoz, majd le a száj alsó részéhez, úgy, hogy a nyelv hegyét előbb a felső, majd az alsó metszőfogakhoz szorítjuk. 20 alkalommal ismételjük.

Nyissuk nagyra a szánkat, majd mozgassuk jobbra az alsó állkapcsot. Tartsuk ott 20 másodpercig, majd mozgassuk át a bal oldalra, és ott is tartsuk ki. 5 alkalommal ismételjük.