Miért vonzódnak a nők a rosszfiúkhoz? (És miért hamis ez az állítás?)
2020-11-11  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

A mesékben mindig a jó fiú győz, és a szerelmes filmek többsége is hasonlóan végződik. Ezek után adott a kérdés, hogy mégis miért érezteti velünk minden regény, mozi vagy akár a modern közösségi média is, hogy a nők alapvetően a rosszfiúkhoz vonzódnak? Talán mert ők helyesebbek, menőbbek vagy éppen bevállalósabbak? Esetleg azért, mert titokban mindenki kicsit ki akar szakadni a társadalmi elvárások, a szabályok, az illem, és az egész jó viselkedés börtönéből?

Mindez rövid távon biztosan szuperül működik, és talán szabadabbnak fogod érezni magad. Pár percig. De hosszabb távon? Valószínűleg Te sem szeretnéd egy olyan ember mellett tölteni az egész életed, akire sohasem lehet számítani, akinek nincsenek határozott tervei, és felelősséget sem szeret vállalni a tetteiért, és főleg nem mások életéért.

Már számtalan kutatás foglalkozott ezzel a témával, készült sok szakmai tanulmány, amelyek alapvetően mind közel azonos eredményre jutottak.

David M. Buss és Todd K. Shackelford egyik közös kutatásukban arra mutattak rá, hogy a nők, saját bevallásuk szerint, olyan párt keresnek, akik jó génekkel bírnak, pénzügyi biztonságot képesek nyújtani, remek apák és hajlandóak, illetve képesek az érzelmi elköteleződésre. Az ún. rosszfiúkra viszont ez általában nem igaz, hiszen gyakran komolytalanok, hűtlenek, és munkanélküliek, de legalábbis ritkán rendelkeznek stabil anyagi háttérrel. Ezek után csöppet sem illenek bele egy komoly társ szerepébe.

Ezt is olvasd el! - Hogyan érd el, hogy ne csak egy futó kaland legyél?

Sigal Tifferet és Daniel J. Kruger felmérésükben 1.365 hölgyet kérdeztek meg párválasztási szokásaikról. A válaszadóktól azt kérdezték, hogy milyen partnert képzelnek el maguk mellé hosszú, illetve rövid távon. A nők többsége az igazi jófiúkat részesítette előnyben hosszabb távon, míg a rosszfiúkkal inkább csak egy futó kalandot tudnának elképzelni. Azt is megfigyelték, hogy minél idősebb volt egy résztvevő, annál inkább jelölte meg a jófiúkat bármely kapcsolat esetén. Ez azért is lehetett így, mert az idő múlásával puszta szórakozás helyett egyre többen szeretnének megállapodni, és vágynak a biztonságra, családra.

Egy másik tanulmányban arra keresték a választ, hogy a párválasztásban mennyire vonzó tulajdonság az önzetlenség. A válaszadóknak több társkereső bemutatkozását kellett elolvasniuk, és értékelniük. Azok a jelöltek, akiknek szerepelt bármiféle önzetlenségre utaló jellemző (pl. „önkéntesként dolgozom a helyi állatmenhelyen”), sokkal jobb helyezést kaptak a többiekhez képest. Ebből is nyilvánvaló, hogy az olyan embereket, akik valamilyen formában önfeláldozásukról tesznek tanúbizonyságot, vonzóbbnak találjuk, amikor komoly párkapcsolatot szeretnénk.

Megint más szakmai anyagok azt találták, hogy a hölgyek elsősorban az érzékeny, magabiztos és megbízható férfiakat keresik, és messze elkerülik az agresszív, követelőző jelölteket.

Mik ezek, ha nem ékes bizonyítékai annak, hogy a nők a kedves jófiúkat kedvelik. Ezért, ha Te kedves Olvasó, egy érzelmes jófiú vagy, akkor kérlek, ne változtass ezen, csak maradj mindig önmagad! A hölgyek többsége képtelen ugyanis együtt élni egy olyan emberrel huzamosabb ideig, aki mindig káoszt és zűrzavart okoz maga körül, bárhol is jár.

Mindamellett érdemes arra is kitérni, hogy kik azok a nők, akik igazán odavannak a rosszfiúkért. A legtöbbjük bizony pont ugyanolyan, mint a választottjaik. Szeretik a káoszt, a kiszámíthatatlanságot és adrenalinfüggők. Félnek az elköteleződéstől, ezért csakis olyan partnerrel kezdenek, aki nyilvánvalóan nem is fog többet nyújtani számukra, mint egy futó kaland.

A fentiek alapján egyértelmű, hogy a rosszfiúk nem győzhetnek egy ilyen versenyben. Talán összehoz az élet egy-két hasonló kalanddal, amelyből, ha mást nem is, tapasztalatot szerezhetsz. A vége viszont mindig az üresség és a magány lesz.