Hogyan tisztítsd ki profin a kenyérpirítót?
2022-01-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Ha a konyha takarításáról van szó, könnyen elfelejtjük az apró, ám annál fontosabb részleteket. Ilyen például a kenyérpirító.

A kenyérpirítót használjuk napi szinten, ám a takarításból valahogy kiesik, amikor épp a konyha van soron. Annyira természetes a jelenléte, hogy olykor elfelejtjük, hogy ugyanolyan törődésre és tisztításra lenne szüksége bizonyos időközönként, mint mondjuk a mikrónak vagy a sütőnek.

Nemcsak azért fontos a kenyérpirító megfelelő tisztítása, mert bántja a szemünket, ha koszosan éktelenkedik a konyhapulton, hanem azért, mert ha a sok kenyérmaradék és por felhalmozódik a készülékben, akkor akár veszélyes is lehet, tüzet okozhat. A hetekig, hónapokig aszalt morzsák a pirítóban pedig baktériumteleppé válhatnak, így terjeszthetnek olyan betegséget is, aminek semmi keresnivalója a konyhában és a szervezetünkben. Szerencsére a kenyérpirító tisztítása gyors és egyszerű folyamat, csak a következőkre lesz szükség hozzá.

Eszközök a kenyérpirító tisztításához:

szemetes,

meleg szappanos víz,

kis ecset vagy spatula,

kézi porszívó,

mosogatórongy,

nedves törlőkendő.

Kenyérpirító a konyhában

 

Így tisztítsd:

1. Húzd ki a kenyérpirítót és hagyd kihűlni. Talán egyértelműnek tűnik ez a lépés, mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, hogy nem szabad az áramba bedugott készüléket vizesen tisztítani.

2. Vedd ki a morzsatálcát és áztasd be. A kenyérpirító morzsatálcáját általában az alján találod, óvatosan vedd ki, mosogató vagy a szemetes felett, hogy ne szóródjon szét belőle a morzsa. A ráragadt morzsák, törmelékek eltávolításához lehet, hogy szappanos vizes áztatásra van szükség, attól függően, milyen rég volt kitisztítva a pirító.

3. Fordítsd meg a kenyérpirítót és rázd meg alaposan. Mindezt ne úgy tedd, hogy belerázod a világba, hanem a tetejét egy sütőpapírral vagy konyharuhával fedd le a rázás előtt, mert különben takaríthatsz a művelet után. Ha nagyon régen volt tisztítva a pirító, akkor szórj bele nagy kristályos sót, ami segít kiszedni a beragadt morzsákat is.

4. Használj spatulát vagy kis ecsetet a maradék morzsa eltávolításához, mert a nehezen elérhető sarkokhoz szükség lesz ezekre a segítő eszközökre. Ezután rázd meg még egyszer a kenyérpirítót fejjel lefelé.

5. Porszívózd fel a morzsákat, mert bármennyire óvatosan ráztad a mosogató, konyharuha, sütőpapír, szemetes felett a pirítót, biztos lehetsz benne, hogy a fél konyha ropog a száraz morzsáktól a művelet ezen pontján már. A konyhapultot és a padlót is alaposan porszívózd fel.

6. Töröld le a kenyérpirító külsejét, hogy az egész kenyérpirító csillogjon-villogjon. Ehhez használj nedves törlőkendőt vagy szappanos vizet, így jó eséllyel a kórokozóktól is megszabadulsz egy körben, amik esetleg megtapadtak a felületén.

7. Szárítsd meg a készüléket teljesen, tedd vissza a morzsatálcát, majd egy száraz konyharuhával még egyszer töröld át a kenyérpirítót, mielőtt újra bedugod a konnektorba.

Forrás: nlc.hu