Hogyan mutasd ki nyíltan az érzelmeidet egy kapcsolatban?
2021-10-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

A kiegyensúlyozott és boldog párkapcsolatokban elengedhetetlen, hogy a felek megértsék egymást, és a másik érzéseit. Ez a fajta empátia egy olyan energiát és dinamikát visz a kapcsolatban, amely segít együtt tartani két embert hosszú évekig.

Nem mindenki képes azonban arra, hogy nyíltan felvállalja a legbensőbb érzéseit egy másik ember előtt. Enélkül viszont szinte lehetetlen, hogy a pár tagjai igazán közel kerülhessenek egymáshoz.

Szerencsére az érzelmek kimutatása, és a másik iránt tanúsított empátia gyakorolható és fejleszthető, például az alábbi módszerekkel.

1. módszer: Fordítsatok elég időt egymás meghallgatására!

Mindannyian rohanunk, semmire nincs időnk, az emberek úgy élik le egymás mellett az egész életüket, hogy semmit nem tudnak a másikról. Pedig az egyik legfontosabb, amit a kapcsolatodért tehetsz, ha elég időt szánsz rá, hogy meghallgasd a párod. Kapcsold ki a külvilágot, tedd félre az összes zavaró elektronikus kütyüt, keresd a szemkontaktust, és próbálj egy mélyebb kapcsolatot teremteni a partnereddel. Ezek az erőfeszítéseid és gesztusaid biztonságot sugároznak felé, és könnyebben képes lesz megnyílni előtted. Emellett azt is megmutatod számára, hogy fontos Neked, és segíteni szeretnél.

2. módszer: Fordítsatok elég időt közös beszélgetésekre!

A hallgatás fontos, de nem elégséges. Az őszinte kommunikáció segít, hogy kifejezhesd a személyes érzéseidet és gondolataidat adott problémával kapcsolatban. Az empátia egy kapcsolatban azt is magában foglalja, hogy mindent megosztotok egymással, a legféltettebb titkaitokat is. A kölcsönös bizalom mindennek az alapja, amelyre vigyáznotok kell.

Ezt is olvasd el! - Hogyan nyílj meg őszintén a párod előtt?

3. módszer: Mutasd ki fizikailag is az érzéseidet!

A kommunikáció fontos része a testbeszéd, a mozdulatok, és természetesen az érintések is. Egymás közelében biztonságban érzitek majd magatokat, és a köztetek lévő kötelék még mélyebbé és szorosabbá válik.

4. módszer: Figyelj a környezetedre!

Sokat tanulhatsz mások viselkedéséből, a környezetedben élő emberek reakcióiból, és adott helyzetekre adott válaszaiból. A külvilágban összegyűjtött tapasztalataidat sikerrel kamatoztathatod a saját párkapcsolatodban is. Ismerd fel, hogy mit rontanak el mások, és Te csináld jobban. Lesd el a barátaid, vagy családtagjaid trükkjeit, és egy adódó problémánál próbáld ki ezeket az ötleteket.

Ha a párod őszintén megnyílik előtted, akkor sosem szabad előre ítélkezned, és pálcát törni a feje fölött. Inkább tartsd tiszteletben a bátorságát, és az érzéseit, legyél a támasza, és segítsd a problémák megoldásában. Hidd el, nagyra fogja értékelni az erőfeszítéseidet.