5 ok, amiért érdemes megtanulni hullahoppozni
2021-10-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Amióta Elli Hoop influenszer a színes karikát a csípőjén forgatja, a sportszer nők millióinak vált új kedvencévé. Nem csoda: a háromgyermekes édesanya a hullahoppozással sok-sok kilót lefaragott magáról, és közben egy olyan sportot sikerült (újra) felfedeznie, aminek szinte észrevétlenül a rabjává válunk.

Az edzésnek nemcsak a hatékonyságról kell szólnia, hanem a mozgás öröméről is. Hiszen csak olyan sportot tudunk rendszeresen űzni, ami boldoggá is tesz minket. A hullahopp trendsport mellett tehát a motiváció az egyik legfontosabb, de távolról sem az egyetlen érv. 

 

Miért pont a hullahopp? 5 érv mellette:

1. Fogyás hullahoppal

A sport minden fajtája serkenti az anyagcserét, erősíti az izmokat, és egy picivel közelebb visz minket az álomalakhoz. A hullahopp edzés azonban még ennél is többet nyújt. Az edzés egyik különlegessége, hogy a karika masszíroz bizonyos testrészeket, és ezáltal stimulálja azokat. Hatásával felgyorsul a bőr mikrocirkulációja, így a lerakódott salakanyagok könnyebben tudnak távozni a szervezetből, a bőrkép pedig feszesebbnek és egyenletesebbnek hat. A hullahopp ezért egy hatásos cellulit gyilkos.

2. Hullahopp hátfájás ellen

A körkörös hullahopp mozgások megdolgoztatják mind a has, mind a hát, mind a csípő izmait. Méghozzá mindet egyszerre. A hát stabilitására és a tartás javítására különösen alkalmas a hullahopp karikázás, ugyanis eközben az izmok nem izoláltan edződnek (mint a klasszikus fitneszgép tréningnél), hanem dinamikus összjátékban dolgoznak. Elsősorban azok profitálhatnak sokat a mobilizálás ezen formájából, akik a hosszantartó ülés miatt hátfájástól szenvednek.

3. Teljes testedzés

​A profi hullahoppozók a színes karikákat nemcsak a csípőjükön forgatják, hanem a karjaikon, a lábaikon, sőt, a mellkasukon is. Így a hullahoppozás egy igazi teljes testes edzéssé avanzsál, ami egyszerre erősít és fejleszti a koordinációt, valamint a kitartást. Az állóképességfejlesztés mértékét elsősorban az edzés időtartama, valamint a karikaforgatás módja befolyásolja. Mit szólnál egy jó kis intervall tréninghez? Ehhez forgasd a karikát először 5 percig gyorsan, majd 3 percig lassan. Ezután ismételd meg az egészet legalább háromszor.

4. Modern karikák bónusz effektekkel

Az elv ugyan nem változott, 1950 óta mégis fejlődött valamicskét a hullahopp ipar. A modern karikák a legkülönfélébb kivitelben kaphatók, melyek mozgásukban és bizonyos bónusz effektekben különböznek egymástól. Például a speciális masszázskarikán lévő kis golyók a bőrt még intenzívebben stimulálják az edzés során. A karikák súlya is eltérhet egymástól. Minél nehezebb az eszköz, annál megerőltetőbb vele az edzés. Néhány változatba pedig még mágnest is építettek. Távol-keleti elvek alapján ezekkel ingerelhetünk bizonyos energiapályákat, és javíthatjuk a közérzetünket.

5. Garantált hawaii-i motiváció

A „hula” szó a hawaii-i nyelvből ered, és egy tradicionális, rendkívül érzéki táncfajtát jelöl. A „hoop” angol szó, és „karikát” jelent. A hullahopp karikázás tehát kevésbé a fitness edzésről, sokkal inkább a táncról szól. Mert a csípőkörzés mindenkinek jól esik. Ha pedig a kedvenc dalunk ritmusára körzünk vele, akkor észre sem vesszük, hogy közben izzadunk. Próbáld ki! Valóban jókedvre derít!

Forrás: Activebeauty