Hogyan működik az önfelszívó kerti szivattyú?
2021-09-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Ajánló

Fúrt vagy ásott kutakból táplált öntözőrendszerek vízellátására szolgál az önfelszívó kerti szivattyú. Családi vagy hétvégi házak, telkek kertjeinek locsolásakor vagy öntözéskor biztos megoldást jelent ez a berendezés. Az önfelszívó kerti szivattyúk általában a sugár elv alapján működnek, azaz egy viszonylag kicsi járókerék fúvókákon keresztül erős áramlást hoz létre, amely aztán megmozgatja a vizet. A víz továbbítása tehát nem mechanikusan, hanem hidraulikusan történik. Ennek a működési módnak az előnye, hogy csak egy kis járókereket kell mozgatni, ami kis mechanikai súrlódást és ezáltal alacsony kopást eredményez. A „sugárszivattyúk” ezért nagyon tartósak.


A centrifugál szivattyúk csak akkor tudnak vizet szállítani, ha a szívóvezeték és a szivattyú tele van vízzel. Ennek a kialakításnak a megoldása egy belső vagy külső önfelszívó szakasz. Önfelszívó szakasz nélkül egy szegregációs kamrát használnak, amelybe a vizet és a légbuborékokat szivattyúzzák. A levegő a nyomásoldalon egy szelepen keresztül távozik, míg a víz visszaesik és a járókerék ismét felfogja. Így a szívóvezeték folyamatosan szellőzik. Ez az elv azonban csökkenti a szivattyú hatékonyságát, és nagy térfogatot igényel. Ezért csak kis önfelszívó szivattyúkban használják, amelyek közé a kerti szivattyú is tartozik.

Tippek a működéshez

Az „önfelszívó" elnevezés kissé félrevezető, mivel azt sugallja, hogy csak csatlakoztatni kell a szivattyút, és az azonnal elkezd pumpálni. Természetesen azért némi tennivaló adódik mielőtt elkezdi a működését. Például, használat előtt némi vizet kell tölteni a szivattyúba. Erre a célra egy bemeneti nyílás van kialakítva. A működéshez a szívótömlőt visszacsapó szeleppel kell kombinálni. Ez megakadályozza a víz visszaáramlását és a szivattyú ürítését, így a berendezést a bemeneten keresztül újra fel kell tölteni vízzel, mielőtt újra bekapcsolható lenne. Az önfelszívó kerti szivattyú egy lefolyón keresztül is kiüríthető, például a fagy elleni védelem vagy a szállításhoz szükséges ürítés céljából.

Hasonló bejegyzések