Hogyan működik a párterápia?
2018-10-15  /  Szerző:   /   Tudtad-e? Veled is előfordult már, hogy a párkapcsolatodban úgy érezted, olyan mélypontra kerültetek, melyből nem tudtok külső segítség nélkül kilábalni? Ha nem szeretnéd, hogy még mélyebbre süllyedj a párkapcsolatod útvesztőiben, akkor mindenképp ajánlatos egy olyan szakember segítségét kérned, aki tud majd segíteni a párkapcsolatod rendbetételében.

Egy felmérés szerint manapság kétszer olyan gyorsan szakítanak párjukkal az emberek, mint az előző generációk. Ez azért is történik így, mert nem tudják, hogyan értékeljék, és hogyan őrizzék meg a párkapcsolat harmóniáját. Minden párkapcsolat kihívásokkal van tele és teljesen természetes az is, ha a párok néha nehezebb időszakokon mennek keresztül. Ugyancsak természetes az is, hogy bármilyen nagyobb nehézség esetén a párok speciális segítséget kérjenek. Ilyen esetben a pszichoterápia lenne a legjobb megoldás, ami nagyon sok embernek még mindig ismeretlen fogalom.

Mi is a párterápia?

A párterápia egy olyan pszichoterápiás forma, ami segíti a párokat abban, hogy felismerjék és megoldják a konfliktusaikat. A párkapcsolati terápián azonban mindkét félnek részt kell vennie.

Melyek a leggyakoribb párkapcsolati problémák?

A leggyakoribb párkapcsolati problémák a pénzzel, a családdal, a szexszel, a hűtlenséggel, valamelyik fél egészségügyi problémáival, a terméketlenséggel, különböző függőségekkel, az emocionális eltávolodással és a gyakori konfliktusokkal kapcsolatosak.

Hogyan segít a párterápia?

A problémák felismerésével, a terápia támaszt és útmutatást nyújt a párok számára, hogy megtalálják a megfelelő megoldást a problémáik kezelésére. A párok csakis a problémák felismerése után tudnak tudatos döntést hozni és újra felépíteni a párkapcsolatukat, vagy ha a szakítás tűnik a legjobb megoldásnak, akkor meghozni a megfelelő döntést.

A párok többsége, akik kipróbálják a pszichoterápiát a párkapcsolatuk megmentése érdekében, pozitív tapasztalatokról számolnak be. Nagyon sok esetben ez a fajta terápia rávilágít arra is, hogy a párok mérgező kapcsolatban élnek és segítségükre van abban is, hogy megértsék, külön utakon folytatva egy sokkal kiteljesedettebb életet fognak tudni élni.

Párkapcsolati terapeuták arra tanácsolnak, hogy ne várjunk, míg elhatalmasodnak felettünk a problémák, hanem merjünk segítséget kérni akkor is, ha jobbá szeretnénk tenni a kettesben töltött életünket. Nem létezik tökéletes párkapcsolat, azonban ha mindkét partner hajlandó a változásra és fejlődésre, akkor a szerelem akár egy egész életen át is tarthat.