Hogyan lehetsz magányos egy párkapcsolatban, és mit tehetsz ellene?
2020-04-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Ha párkapcsolatban élsz, nem lehetsz magányos. Legalábbis a legtöbben így gondolják. Tévesen.

A magányt sosem szabad összekeverni az egyedüllét fogalmával. A magány ugyanis egyfajta elszigetelődés, amely akkor is kialakulhat, ha közben emberek vesznek körül, vagy egy párkapcsolatban élsz.

Egy párkapcsolati magány súlyos probléma, amelyre nem könnyű megoldást találni, hiszen már párbeszédet kezdeményezni is elég kellemetlen egy ilyen témában a valószínűleg mit sem sejtő partnerrel.

Mire számíthatsz?

A magány két típusát különböztethetjük meg. Az egyik az átmeneti, míg a másik a krónikus. Előbbi leggyakrabban egy váratlan életesemény következtében jelenik meg, mint amilyen egy költözés, és viszonylag rövid idő alatt kezelhető. Ennél sokkal nehezebb ügy a krónikus magány. Ez ugyanis megváltoztatja a kapcsolatodhoz való hozzáállásodat is. Ezért is komplikált feltárni az okait annak, hogy a párod miért nem tudja kielégíteni a vágyaidat.

Ezt is olvasd el! - Egyedül vagy magányosan? – a 6 legnagyobb különbség

Mit tehetsz?

Sajnos mindenkinél működő, általános megoldás nem létezik. Ha magányosnak érzed magad a partnered mellett, akkor valószínűleg félsz nyíltan felvállalni az érzéseidet. Vagy azért, mert nem akarod megbántani a másikat, vagy azért, mert attól tartasz, hogy szakítás lenne a vége. Ez viszont egy ördögi körhöz vezet, hiszen közös megoldás nélkül még inkább magányos leszel, és elszigeteltebb, mint valaha.

Párbeszéd

Az egyetleg megoldás, bármilyen nehéz is, hogy kimondod a legbelső érzéseidet. Talán a párod is magányos, talán ő is észrevette már, hogy valami elromlott köztetek, csak hozzád hasonlóan, ő sem merte felhozni előtted a témát. Bármennyire is kellemetlen, csak az őszinteség, nyíltság vezethet el a probléma megoldásához. Sőt. Az is előfordulhat, hogy a kommunikáció hiánya vezetett, ha nem is közvetlenül, a párkapcsolati magányodhoz is.

Együtt és nem egymás mellett!

Ha a párbeszéd elindult köztetek, akkor készítsetek egy tervet a kapcsolatotok dinamikájának átalakításához. Szervezzetek randikat, főzzetek a másiknak vacsorát, töltsetek el együtt több minőségi időt. Ha együtt vagytok, akkor minimalizáljátok azokat a tevékenységeket, amelyekben nem egymásra figyeltek (például TV nézés, vagy közösségi média olvasgatása). Mindezek célja, hogy újra élvezzétek egymás társaságát.

Kié a felelősség?

Ezek után vizsgáld meg a kapcsolatban betöltött saját szerepedet. Sokan úgy gondolják, hogy a szerelem szerencse kérdése, és ha végre ránk talál, akkor minden tökéletes lesz. De sajnos ez nem így működik. Nincs olyan, hogy tökéletes. És miért hagynál ott egy számodra fontos embert a vakszerencse kedvéért. Mind a ketten felelősek vagytok a kapcsolatotokért. Sajnos a legnagyobb szerelem is könnyen ellaposodik, és az együttélés rutinszerűvé válik, ha nem tesztek ellene semmit.

Összekapcsolódás

A párkapcsolati magány visszafordítható, de sok energiát igényel. Naponta többször keressétek egymást, akár csak egy rövid üzenetben, esténként érdeklődjetek a másik napja felől, és hallgassátok is végig a mondanivalóját.

Most, hogy újra odafigyeltek egymásra, és elindítottátok a kapcsolatot a fejlődés útján, ismét nézz magadba. Ha még mindig eluralkodik rajtad a magány, akkor valószínűleg a partnered nem tudja, vagy nem akarja megadni számodra mindazt, amire szükséged lenne. Ez a kapcsolat így sajnos nem fog működni, és menthetetlen. De az is előfordulhat, hogy Neked van szükséged egy szakember segítségére, akivel feltárhatod a valódi okokat.

A magány sajnos nem egy könnyű probléma. Nincs mindenkinél működő megoldás a bajokra, és nincsenek általános érvényű válaszok sem a kérdésekre. Mégsem szabad a félelmeidet, és az érzéseidet magadban tartanod. A párbeszéd akár át is lendíthet a gondokon.