Ezeket érdemes tudni az E-számokról!
2020-04-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?, Rúzs

Az elmúlt években divattá vált rettegni az E-számoktól. Pedig sokan nem is tudják, pontosan mit jelentenek. Összegyűjtöttük, mit érdemes róluk tudnod.

Mik azok az E-számok?

Sokáig szinte senki sem törődött vele, ha egy terméken E-számokat látott. Majd egyszer csak kitört a pánik, hogy ezek a számok káros anyagokat jelölnek, ezért kerülni kell őket.

Az E-számok rendszerét az EU vezette be az élelmiszeriparban használt adalékanyagok rendszerezésére. Minden élelmiszer-összetevőnek – függetlenül attól, hogy az természetes vagy mesterséges úton lett-e előállítva – van E-száma. Saját E-száma van a színezőanyagoknak, a tartósítószereknek, de a vitaminoknak és az antioxidánsoknak is.

Az, hogy az E-szám szükségszerűen valami szintetikus, vegyipari eredetű borzalom, amely káros az egészségre, alapvető tévedés. Egy csomó vitamin, létfontosságú vegyület vagy a növények színét és ízét adó anyag is ide tartozik, a citromsavtól a karamellig, az almasavtól a vas-oxidig. Egy sor E-mentesként hirdetett élelmiszer egyenesen elképzelhetetlen ilyen vegyületek nélkül. A mustár jellegzetes csípősségét például az ecetsav (E260) adja, a kenyér állagát pedig az élesztő termelte szén-dioxid (E290).

S hogy miért teszünk adalékanyagokat az ételeinkbe? Ennek több oka is van. Vagy szebb, jobb ízű és egészségesebb lesz tőle, vagy olcsóbban és könnyebben gyártható, tovább eltartható. Egy adalékanyagtól lehet jobb minőségű és egészségesebb az étel, ahogyan gyengébb, de olcsóbb is. Az, hogy egy élelmiszer egészségesnek minősül vagy sem, biztosan nem csupán az E-számok függvénye.

 

A 3 leggyakoribb E-számmal kapcsolatos tévhit:

„Egyáltalán nincs szükség E-számokra”

Gyakori tévhit, hogy az E-számmal jelölt összetevők, például az adalékanyagok használata teljesen felesleges, mivel sok esetben pont ezeknek köszönhetjük kedvenc ételeink már megszokott ízvilágát. Persze ezek között is vannak olyanok, melyeket jobb kerülni, de olyanok is, mint például a zselatin vagy a pektin, amelyek teljesen ártalmatlanok.

„Az E-számok az élelmiszerek veszélyességi fokát jelölik”

A városi legendával szemben az E-számok nem veszélyesek, sőt: az „E” betű EU-ban engedélyezett, biztonságos adalékanyagokat jelöli. Ezek egy része a természetben is megtalálható, például gyümölcsökben, zöldségekben – így szó sincs arról, hogy minden esetben mesterséges eredetű dolgok lennének.

„Minden adalékanyag káros”

Az élelmiszereinkben az adalékanyagok –például az édesítőszer – kis mennyiségben vannak jelen. Ahhoz, hogy ezekből átlépjük a megengedhető napi beviteli értéket, rengeteget kellene fogyasztanunk, ez pedig gyakorlatilag lehetetlen.

Mint sok minden másban, az E-mentességre törekvésben is az arany középutat érdemes követni. Járjunk utána, melyik szám pontosan mit jelent és vásároljunk tudatosan. Kerüljük azokat a termékeket, amelyekben sok a szintetikus vegyület, a mesterségesen előállított állomány- és ízfokozó, és válasszuk helyettük azokat, amelyekben csupán olyan E-számok vannak, melyek természetes összetevőket, például pektint jelölnek, és tartósításukra hőkezelést alkalmaztak.

Forrás: Activebeauty