Hogyan kérj bocsánatot a pasidtól?
2020-03-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Mindenki követ el hibákat, de néha nagyon nehéz beismernünk, hogy valamit elszúrtunk. Egy komoly párkapcsolat sem kivétel ez alól. Az együtt töltött hosszú évek során számtalan olyan helyzet adódik, amikor bocsánatot kell kérnünk a párunktól.

Van, amikor elég egy egyszerű „Ne haragudj!”, vagy „Sajnálom!”, de az igazi megbánás a szívedből kell, hogy jöjjön.

De hogyan tedd mindezt úgy, hogy ne okozz vele fájdalmat?

Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan kérj bocsánatot a pasidtól!

1. Próbáld kicsit átérezni a helyzetét!

Azaz, nézz a dolgokra az ő szemszögéből! Tegyük fel, hogy otthon feküdtél, betegen, amíg a párod dolgozott. Amikor hazaért, akkor szüksége volt egy kis nyugalomra, és csendre, mielőtt odament a betegágyadhoz. De miután Te egész nap rá vártál, türelmetlenül fogadtad a késlekedése miatt, esetleg veszekedtél is vele. Ilyenkor jó, ha kicsit elgondolkozol, érezd át a helyzetét, és mutass megértést.

Ezt is olvasd el! 3 mondat, ami éppolyan fontos a párkapcsolatban, mint a „szeretlek” szó

2. Higgadj le, mielőt bocsánatot kérsz!

A bocsánatkérő szavak nem tűnnek túl hihetőnek, ha dühösen vágod a fejéhez a párodnak. Egy bocsánatkérésnek a barátodról kell szólnia, akit megbántottál, és nem a saját sérelmeidről. Ezért egy vita után jobb, ha visszavonulsz kicsit, gondolkodni és lehiggadni. Utána tiszta fejjel, a szavaidat is jobban meg tudod majd válogatni.

3. Gondold végig, hogy mit mondtál, vagy csináltál!

Gyakran előfordul, hogy nem szántszándékkal bántjuk meg a másikat, csak véletlenül kiszalad a szánkon egy át nem gondolt mondat. Például felbosszantott a párod azzal, hogy nem csinált meg egy házimunkát, amire külön megkérted már többször is. Akkor ne sértegesd a feledékenységével, inkább meséld el neki, hogy mennyire szomorú vagy amiatt, hogy nem segít neked.

4. Ne emeld fel a hangod!

Gondolj csak bele, mi értelme van a kiabálásnak. Ha felemeled a hangodad, azt azért teszed, hogy legyőzd a másikat, és ne engedd szóhoz jutni. Bocsánatot kérni így nem lehet. Csendesedj el, és nyugodt hangon fordulj a párodhoz, hidd el, értékelni fogja.

5. Mondd el neki, hogy milyen sokra tartod!

Egy veszekedés után gyakran lecsökken az önértékelésünk. Ha Ti is vitáztatok, és hibásnak érzed magad, akkor fontos, hogy biztosítsd a párodat, mennyire nagyre értékeled, miután bocsánatot kértél tőle. Próbálkozhatsz valami hasonlóval: „Ne haragudj, hogy úgy kiakadtam, amiért cseteltél egy lánnyal, aki a húgod. Sajnos a múltban már többször csalódtam másokban, ezért lettem ideges, pedig Te eddig sosem adtál okot arra, hogy féltékeny legyek. Köszönöm, hogy ilyen türelmes vagy velem, olyan szerencsés vagyok, hogy itt vagy nekem.”

6. A szavaknál többet érnek a tettek.

Ha valami olyan dolgot tettél, amitől a pasid bizalma megingott benned és a kapcsolatotokban, akkor egy „Sajnálom” kevés lesz a békéhez. Ilyen esetekben tettekkel kell bizonyítanod, hogy tényleg megbántad, és a jövőben jobban odafigyelsz.

Ha szeretnéd, hogy rendben menjenek a dolgok a párkapcsolatodban, akkor fontos, hogy mindig elismerd, amikor hibázol, és ne félj bocsánatot kérni. Fogadd meg tanácsainkat, és akkor egy-egy ilyen nehéz helyzet is könnyebben megoldódik majd.