3 mondat, ami éppolyan fontos a párkapcsolatban, mint a „szeretlek” szó
2019-08-07  /  Szerző:   /   Párkapcsolat A párkapcsolatban nagyon fontos a szeretet kinyilvánítása, azonban, ha azt szeretnéd, hogy a párkapcsolatod valóban erős legyen és hosszú távon is jól működjön, akkor a „szeretlek” szó mellett meg kell tanulnod használni még pár mondatot, melyek a megfelelő időben kimondva, ugyanolyan fontosak lehetnek akárcsak a „szeretlek” szó.

A „szeretlek” szó a legfontosabb kötelék a párkapcsolatban, ez az a szó, ami azonnal közelebb vonja egymáshoz a párokat, hosszú távon pedig összetartja őket boldogságban. Azonban a szeretet kifejezése mellett egy párkapcsolatban még létezik három olyan mondat, amit gyakrabban kellene használnunk ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott és harmonikus párkapcsolatban élhessünk.

1. „Bocsánat”

Egy párkapcsolatban előbb vagy utóbb mindenki követ el hibákat, hiszen az emberek természetében eredendően ott van a tökéletlenség gyökere. Amikor a pároddal szemben hibát követsz el, akinek el kell szenvedni ennek következményeit, a hiba felismerése mindenképp egy nagyon fontos lépés. Nagyon fontos tudtára adnod a partnerednek azt, hogy megértetted, fájdalmat okoztál neki. Bár nagyon sokunknak nehezére esik ilyenkor kinyilvánítani az érzelmeinket és a sajnálatunkat, egy egyszerű „sajnálom” vagy „bocsánat” szó mindig egy jó kiindulási pont a kapcsolat jobbá tételére.

Miért fontos a bocsánatkérés?

Párterapeuták szerint a hibát elkövetett fél gyakran nem ért egyet azzal, ahogyan a sértett fél felfogja a helyzetet, azt mondva, hogy ezzel ő csak jót akart. Ez a helyzet azonban mindig konfliktusokhoz vezet és a partnerek azon fognak vitatkozni, hogy kinek van nagyobb igaza, ez pedig semmiképp sem vezet jóra. Éppen ezért ilyen helyzetben mindig nagyon fontos az, hogy bocsánatot kérj. Így megmutathatod a párodnak, hogy bánod azt, hogy megsértetted az érzelmeit, és hogy jóvá szeretnéd tenni a hibádat. Azzal, hogy bocsánatot kérsz, bebizonyíthatod a párodnak, hogy nem szeretnéd tovább mélyíteni a konfliktust, hanem jóvá szeretnéd tenni a helyzetet. Ez egy jó stratégia arra, hogy megmentsd a párkapcsolatodat olyan mérgező érzelmektől, mint a harag vagy gyűlölet.

Az is fontos, hogy hogyan kérsz bocsánatot!

A „sajnálom” vagy a „bocsánat” szavakkal könnyen ki tudod fejezni a hibád elismerését, azonban figyelned kell arra is, hogy a bocsánatkérés során milyen szavakat használsz még. Ha azt mondod, hogy „sajnálom, hogy így éreztél, amikor én…”, akkor ezzel a partneredre tereled a hibát, és vádolod őt mindazokért a negatív érzelmekért, amiket átélt az általad generált hiba miatt. Sokkal okosabb dolog, ha ilyenkor azt mondod, hogy „nagyon sajnálom, hogy az én rossz cselekedeteim miatt így érzel”. Ezzel igazolod az érzéseit és sokkal könnyebb lesz neked is egyengetni az utat a helyzet pozitív megoldása felé.

2. „Megbocsájtok”

Az elkövetett hibák jóvátétele az első lépés akkor, amikor megbántod a partnered, azonban csak a megbocsájtás fog pontot tenni a konfliktus végére. Bár a „megbocsájtok” szót könnyű kimondani, a szívből jövő megbocsájtás mégsem olyan egyszerű. Lehet, hogy a sértett félnek több időre van szüksége ahhoz, hogy elfelejtse a negatív érzelmeket és visszanyerje az önbizalmát. De ahogyan szerelem nem létezik megbocsájtás nélkül, úgy megbocsájtás sem létezik szerelem nélkül. Ez azt jelenti, hogy a megbocsájtás ugyanolyan fontos, mint a bocsánatkérés, és ha erős a kettőtök közötti szerelem, akkor előbb vagy utóbb a párod mindenképp meg fog bocsájtani. Ha pedig ez megtörténik, akkor a párkapcsolatotok sokkal őszintébb lesz, a későbbiekben pedig sokkal nagyobb bátorsággal fogtok bocsánatot kérni egymástól akkor, amikor úgy érzitek, hogy hibáztatok.

3. „Büszke vagyok rád”

Nem létezik párkapcsolat tisztelet és csodálat nélkül, mindez pedig akkor jelenik meg, amikor elismered a partnered eredményeit és megdicséred a sikereit. A „büszke vagyok rád” mondatot minden egyes alkalommal el kell mondanod a párodnak, amikor valami jó dolgot tesz. Ha megmutatod neki azt, hogy értékeled őt mindazokért a dolgokért, amiket tesz, ezzel megerősíted a kettőtök közötti érzelmi köteléket is.

par