„Se vele, se nélküle” kapcsolatban élsz? Ez az a 7 ok, ami miatt nem tudod elengedni
2019-07-25  /  Szerző:   /   Párkapcsolat Ha valakivel sokáig voltál együtt, akkor rengeteg közös emlék, szokás, és érzelmi szál köt benneteket össze. Egy ilyen kapcsolatból nehéz kilépni, hiszen hiába tudja az agyad, hogy visszatérni a korábbi párodhoz nem lenne jó ötlet, és a szíved is érzi, hogy jobbat érdemelnél, a megszokás, és az ismeretlentől való félelem sokkal nagyobb úr.

pár_1

Kérdezte már meg tőled egy barátod, hogy miért mész újra és újra vissza a régi párodhoz? Mit feleltél? Bizonyára azt, hogy „mert szereted”. De legyünk őszinték. Kit próbálsz ezzel meggyőzni? Talán pont saját magadat.

Szakértők szerint 7 különböző oka is lehet annak, hogy egy „se vele, se nélküle” kapcsolatból nem bírsz véglegesen kilépni, és új életet kezdeni.

1. Elveszítetted az önértékelésed

Ha egy kapcsolat aláásta az önbizalmad, és hagytad, hogy más mondja meg, hogy mi a jó vagy a rossz számodra, akkor semmi keresnivalód nincs emellett az ember mellett. Sajnos azonban, minél jobban kihasznál Téged valaki, annál inkább azt érezteti, hogy szüksége van rád, és fontos vagy neki, így el sem akarod majd hagyni. Valójában viszont mindig csak Te adsz, de semmit nem kapsz egy ilyen mérgező viszonyban.

2. Az agyad elhiteti Veled, hogy újra boldogok lehettek együtt

Vonzódsz a partneredhez, csak a szépre emlékszel, és azt gondolod, hogy milyen jó is lenne együtt, ahelyett hogy a valós helyzetet látnád. Ha a párod tényleg odafigyelne Rád, és tenne a kapcsolatotok fejlődéséért, akkor azt észrevetted volna már. De egy ilyen ember oldalán sosem találod meg a boldogságot.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket is! 10 jel, hogy már nem vonzódsz a párodhoz!

3. Az érzéseid sokkal fontosabbak számodra a tényeknél

Sajnos az érzelmi kötődés elhomályosítja a látásodat, és nem tudatosul benned, hogyan is éltek valójában. Próbálj meg tiszta vizet önteni a pohárba, és a félrevezető érzéseidet háttérbe szorítani, hogy láss, és nem csak nézz.

4. Azt gondolod, hogy biztonságban vagy mellette, holott folyamatosan aggódsz

Egy régóta fennálló kapcsolat, a megszokások, és a kialakult közös rutin egyfajta kiszámítható, biztos pontként működik az életedben. Minden más ezen a körön kívül, viszont ismeretlen, ezért bizonytalan és egyben félelmetes. De legyünk őszinték. Nem olvasnád ezt a cikket, ha nem lenne legalább egy konfliktus a kapcsolatodban, bizonyos szintű feszültség, ami miatt nyílván folyamatosan aggódsz, és talán magadnak sem vallod be, de legbelül Te is azt érzed, hogy szakítanod kellene.

5. Abban reménykedsz, hogy a párod, és a kapcsolatod megváltozik

Sokan esnek ebbe a hibába. De vajon hány évig érdemes várni a változásra? Kivételek természetesen mindig akadnak, de az emberek alapvetően nem változnak. Ahelyett, hogy a párodtól várod el, hogy más legyen, Neked kell lépned, és változtatnod. Számodra a saját életed, boldogságod kell, hogy az elsődleges legyen.

6. Jobban szereted a partnered, mint saját magad

Egy egészséges kapcsolatba mindkét fél belead. Ha viszont ez az egyensúly felborul, és az egyikük mindig csak ad, a másiktól ezzel ellentétben, pedig semmit sem kap, akkor ebből sosem lesz igazán boldog együttélés. Bármennyire is szereted a párod, nem szabad alárendelned magad senkinek.

7. Félsz az egyedülléttől

Talán a legnagyobb visszatartó erő a félelem a magánytól. Különösen egy hosszú kapcsolat után tűnhet elviselhetetlennek a gondolat, hogy hirtelen senki nem lesz ott melletted, mindent egyedül kell megoldanod, és bizonytalan, hogy egyáltalán lesz-e valaha újra párod. De ez senkit sem szabad, hogy elrémítsen. Az egyedüllét könnyebben hozzásegíthet a személyes boldogságodhoz, mint egy rossz kapcsolat. Ne félj a változástól és az ismeretlentől, mert ott élnek a lehetőségek is.