Hogyan győzd le a veszteségtől való félelmedet?
2020-05-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Nem is gondolnád, milyen sokan szenvednek attól a félelemtől, hogy mi lesz, ha a párjuk elhagyja őket. A probléma gyökere egészen a gyerekkorba nyúlik vissza, és aztán a párkapcsolatokat is átszövi, a legkülönfélébb módokon.

Szerencsére ez a félelem jelentősen csökkenthető, illetve kontrollálható, ha odafigyelsz rá. Nem kell hozzá más csupán türelem és idő, és persze néhány hasznos gyakorlat.

Olvass tovább, és tudd meg, hogyan győzd le a veszteségtől való félelmeidet!

Légy őszinte!

Nemcsak magaddal, hanem a partnereddel is, ha kapcsolatban élsz. Magyarázd el neki a probléma hátterét, és beszélj az érzéseidről. Lehet, hogy az apukád elhagyott benneteket, amikor még gyerek voltál, vagy esetleg más nehézségekkel kellett szembenézned már fiatalon. Ez pedig kihat a jelenedre is, hiszen félsz, hogy újra megtörténik Veled. Fel kell ismerned a félelmedet, és tudnod kell az okát. Ha ez megvan, akkor továbblépni is könnyebb lesz.

Ezt is olvasd el! - 7 tipp, ha félsz elkötelezni magadat valaki mellett

Emlékezz arra, hogy minden ember más!

Szerencsére nincs két egyforma ember, ezért nem is lehet megjósolni, hogy ki mit fog tenni a jövőben. Ha egyszer valaki elhagyott, nem jelenti azt, hogy a következő is hasonlóan fog cselekedni. Félelem helyett inkább próbáld minél jobban megismerni a partnered, mielőtt túl komollyá válnának köztetek a dolgok. Beszélgessetek sokat a céljaitokról, a családról vallott nézeteitekről, az értékrendetekről. Ebből már a kapcsolat elején sok fontos információt leszűrhetsz. Ha például erős szálak fűzik a családjához, az jó jel, hiszen azt vetíti előre, hogy a párjához is szorosan fog kötődni.

Kérj segítséget!

Szakemberhez fordulni nem bűn. Segíthet rávilágítani más perspektívából a problémáidra, és megfelelő kérdések, illetve kommunikáció útján eljutni a probléma gyökereihez. Ezért ne félj kérni tanácsot.

Találj egy egészséges módot az érzéseid megélésére!

Nem feledd, hogy ezek a félelmek a Te érzelmeid. Talán fájdalmasak és nehéz terhet tesznek a vállaidra, de a saját múltadból, az élményeidből jöttek létre. Ez pedig azt jelenti, hogy csak rajtad múlik, hogyan bánsz velük, és hogyan emelkedsz felül rajtuk. Erre jó módszer lehet, ha például kiírod magadból a negatív emlékeket, esetleg festesz, vagy más kreatív módszert választasz.

Menj ki a szabadba!

A sötét gondolatok sokkal intenzívebbekké válhatnak, ha úgy érzed, hogy a négy fal közé vagy zárva. Minden alkalommal, amikor kétségek gyötörnek, akkor menj ki, és sétálj, vagy fuss egyet. Közben hallgass zenét, vagy bármit, ami segít elterelni a figyelmedet.

Ismerd meg a saját személyiségedet!

Tudnod kell, hogy ki vagy, és mire van szükséged. Az emberi kapcsolatok nagyon fontosak, de ha egyszer véget érnek, attól Te még mindig az leszel, aki előtte voltál, és az életed ugyanúgy folytatódni fog egyedül is. Az egyetlen ember, akire mindig számíthatsz, az pont Te magad vagy.

Kérdezd meg magadtól, hogy megbízol-e eléggé a jelenlegi partneredben?

A félelmeid legyőzéséhez elengedhetetlen, hogy képes legyél megbízni a párodban. Gondold végig, hogy adott-e okot bármikor is korábban arra, hogy elbizonytalanodj a szándékaiban. Ha nem, akkor lélegezz fel, és emlékeztesd magadat arra, hogy csak a saját gondolataid játszanak Veled, de nincs mitől tartanod.

Csinálj valamit, ami felvidít!

Gyakran előfordul, hogy a félelmeink felerősödnek a depressziótól, vagy épp az önértékelési zavaroktól. Könnyen magyarázzuk a veszteségeinket azzal, hogy „nem vagyunk elég jók”, ezért hagytak el. Fontos, hogy felismerd az értékeidet, és tudj hinni magadban. Keress olyan tevékenységeket, hobbikat, amik felvidítanak, amelyektől erősebbnek, és kiegyensúlyozottabbnak érezheted magad. Fejleszd magad, vagy sajátíts el új készségeket, amelyektől értékesebbnek tartod majd az életedet.

Ha Te is úgy érzed, hogy a félelmeid tönkre teszik a párkapcsolatodat, akkor itt az ideje, hogy foglalkozz velük, és kiderítsd a valódi okokat. Bármi is legyen a háttérben, van rá megoldás, ha kell akár külső segítséget is igénybe vehetsz, a lényeg, hogy felismerd, és türelemmel állj hozzá.