Hogyan bűvölj el valakit a szemeiddel?
2022-10-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

Úgy tartják, hogy a szem a lélek tükre, és valószínűleg nem is ok nélkül alakult ki ez a nézet. Különösen igaz ez társkeresésnél, hiszen egy személyes találkozáskor mindent eldönthet az első pillantás és az első szemkontaktus.

Hogyan befolyásolja a szemkontaktus a vonzalmat?

A szemkontaktus fontos szerepet játszik minden emberi interakcióban. A saját bőrödön is tapasztalhatod, hogy ha mélyen belenézel a partnered szemébe, és a testbeszédeddel is rákoncentrálsz, akkor milyen hatásosan tudod a figyelmét magadra irányítani. Egy ilyen mozzanat nagyon mély érzelmi vonzalmat ébreszthet két ember között. Ráadásul azt is megállapították, hogy a szemkontaktus sokkal intenzívebbé teszi a mosolyt, az érintést és a kölcsönös figyelmet két ember között.

A szemkontaktus fokozatai, és jelentésük

Egy lopott pillantástól az intenzív szemezésig széles skálán mozoghat a kommunikáció ezen módja. Szakértők 5 fokozatot különböztetnek meg, és az alábbi jelentést társítják hozzájuk:

1. szint: Tudatos pillantás

Ez az a szemkontaktus, ami a leggyakoribb, és megesik bárki idegennel nap, mint nap. Bemész egy üzletbe, ahol körülnézel, és összeakad a pillantásod valakivel, majd a következő másodpercben már fordítod is tovább a fejed, és másra figyelsz. Egy ilyen helyzet még meglehetősen semleges, és általában semmi háttérjelentés nem társul hozzá.

2. szint: Másfél pillantás

Ez olyan, mint egy baráti ölelés vagy kézfogás, amely picit hosszabban tart. Ilyenkor általában az első pillantás csak felvezetés egy későbbi ismételt, de a szokásosnál egy árnyalattal hosszabb szemkontaktushoz. Itt már nem a puszta véletlen műve, hogy két ember tekintete újra összeakadjon.

3. szint: Az ismételt pillantás

Itt kezd a dolog érdekessé válni. Valaki, akinek érezhetően felkeltetted a figyelmét, Rád néz, elfordul, majd újra mélyen a szemedbe néz. Régi, bevált fogás, ha valaki érdekel, akkor próbálsz vele szemezni, ezzel megtéve az első apró lépést. Persze sosem szabad zavaróan, vagy sértően bámulnod senkit, mert azzal pont az ellenkezőjét fogod elérni.

Ez is érdekelhet! - 5 figyelemfelkeltő taktika, amit a pasik nem vesznek észre

4. szint: Pillantás és mosoly

Ez a tipikus Hollywood-i pillanat, amikor két ember képtelen egymásról levenni a szemét, akár hosszú másodperceken keresztül. Ez már egy igazi, tiszta jelzés, hogy érdeklődtök egymás iránt.

5 szint: A pillantás, amikor mindketten ugyanarra gondoltok

Erre általában már akkor szokott sor kerülni, amikor két ember túl van egy-két randin és a szokásos illemkörökön. Ebben a pillantásban már szíved szerint suttba dobnád az összes erkölcsi normát, és azonnal kizárnád a külvilágot.

Másként szemeznek a nők, és másként a férfiak

Nem meglepő, hogy mint annyi mindenben, ezen a téren is eltérően viselkedik a két nem.

A nők esetében a szemkontaktus a magabiztosság és a bizalom egyfajta megnyilvánulása, amely által felmérik, hogy a másik fél miként vélekedik róluk.

A férfiak ezzel szemben az ismerkedés első lépéseként használják. Egy hosszan tartó pillantás után a partnertől várják a visszajelzést, hogy szabad-e közeledniük.