Hantai, Klee és más absztrakciók kiállítás a Szépművészeti Múzeumban
2023-02-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Ajánló
A Hantai, Klee és más absztrakciók kiállítás a Magyarországon született, majd Párizsban világhírűvé vált Hantai Simon emléke előtt tisztelegve, a festő születésének századik évfordulóján nyílt meg. A tárlat Hantai 1948 és 1952 között festett műveit mutatja be, a művésznek azt az időszakát, amikor Párizsban a modernizmus legfontosabb irányzatait tanulmányozta. A kiállított közel hatvan alkotás közül is kiemelkedik az a nyolc festmény, amit a Hantai-család ajándékozott a Szépművészeti Múzeumnak, valamint az a kéttucatnyi remekmű, amelyeket a festő közvetlenül az emigráció után festett a francia fővárosban. A korai, eddig ismeretlen műveket a jubileumi tárlaton láthatja először a közönség, akár kurátori vagy kortárs művész vezetésével.
 
Hantai Simon: Festmény, 1949. ©Archives Simon Hantaï
 
A kamarakiállítás a korszakokon átívelő művészi párbeszéd bemutatásának, egyben a képszekvenciákra épülő kurátori módszertannak is újabb példája. Geskó Judit kurátor, akinek a nevéhez olyan jelentős kiállítások köthetőek, mint a Monet és barátai, a Van Gogh, vagy a két Cezanne-tárlat, Hantai Simon 1948-1952 között Franciaországban készült kisméretű alkotásait a modern művészet kiemelkedő képviselőinek munkáival párhuzamba állítva mutatja be. A korai párizsi évek inspirációs forrásait is vizsgáló kiállításon, így Hantai művei mellett Paul Klee, Joan Miró, vagy Pablo Picasso-képek is szerepelnek. Munkásságukat Hantai Simon már budapesti évei alatt tanulmányozni kezdte, majd Párizsban az eredeti képekkel is találkozott – ez az 50-es évek fordulóján festett Hantai-műveken jól nyomon követhető.
 
Paul Klee: Mese a két halról, 1937. Albertina Múzeum ©Fotoatelier Peter Schalchli, Zürich
 
Hantai Simon rendkívül innovatív módon nyúlt az európai modernista hagyományhoz ebben az időszakban, festészetét erősen befolyásolta a francia késő szürrealizmus, az amerikai absztrakt expresszionizmus, a color field, vagy a kiállítás címében is szereplő Klee művészete. Miró, Picasso, Klee és mások tanulmányozása nélkül Hantai Simon nem válhatott volna azzá a teljesen szabadon alkotó, világhírű művésszé, akivé később étude-jeinek és pliage festményeinek elkészítésével vált. A modernisták szellemi öröksége, sajátos formavilága Hantai érett műveiben is csöndesen megbújik tápláló, tiszta forrásként. 
 
Hantai, Klee és más absztrakciók-kiállítás. ©Fotó: Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria / Szabadi Flóra
 
A tárlaton látható a Hantai Simon által a múzeumnak ajándékozott nyolc kis méretű festmény is. Hantai 2008-ban úgy válogatta össze ezeket a műveket, hogy nyomon követhető legyen az ún. pliage (gyűrés, hajtogatás) módszer kialakításának a folyamata és története. Ez a folyamat válik most jobban értelmezhetővé a mester 1948 és 1952 között festett különleges munkáinak a felfedezésével. A tabulák, a kötözések, a levélmotívumok, a kihagyások és befejezetlenségek előképei megtalálhatóak a Klee, Miró, Picasso és Max Ernst nyomán készült első párizsi festményeken. Miként annak a szellemi közegnek a felszabadító hatása is, amellyel a francia és amerikai, kanadai művészek között találkozott.
 

Hantai Simon: Meun, 1967. Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti galéria.
A mű egyike annak a nyolc Hantai-festménynek, melyeket Hantai Simon végakarata szerint, örökösei ajándékoztak oda a Szépművészeti Múzeumnak 2016-ban. A Hantai által válogatott képek a művész védjegyévé vált pliage-módszert illusztrálják. Hantai 1966-ban költözött a Fontainebleau melletti Meunbe, ahol az alkotói magányt a nagycsalád mozgalmas élete vette körül sok-sok muzsikával. Az 1967-ben készült festmény jellegzetessége, hogy a festékhasználat visszafogott, a formák és a színek letisztultak. Ebben az időszakban Hantaira a Szépművészeti Múzeum legutóbbi nagysikerű tárlatán bemutatott Henri Matisse munkássága volt nagy hatással.
 

A centenáriumi kiállítás 2023. március 19-ig megtekinthető, öt alkalommal rendhagyó tárlatvezetéssel is. Ismerd meg a világhírű magyar festő munkásságát kortárs művészek, Barabás Zsófi, Horváth Lóczi Judit és Csató József, vagy a kurátor, Geskó Judit és a kurátorasszisztens, Mrázik Rebeka vezetésével!


A tárlatvezetések időpontja: 2023. február 23., március 2., 9. , 14. és 16. 

Ne maradj le a különleges vezetésekről! Jegyvásárlásért és további információért keresd fel a Szépművészeti Múzeum honlapját ide kattintva