Hajlakk, hajhab, hajwax, hajzselé – így formázd a frizurád!
2020-11-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A frizurádnak egyszerűen nincs tartása? A hajad száraznak tűnik és a szálló hajszálakat sem tudod kordában tartani? Ha a hajformázás nem sikerül, annak oka általában a nem megfelelő formázó termék. Akár fürtökről, akár copfról van szó, a frizura tartóssága és kinézete mindenekelőtt a használt hajformázó terméktől függ. 

Hajlakk: Nem csak a rögzítéshez

A hajlakk szinte minden háztartásban megtalálható. Nem csoda, hiszen praktikus, könnyen alkalmazható és jól tart. Amit a legtöbben nem tudnak a használatakor, hogy a hajlakkot nemcsak a rögzítéshez lehet segítségül hívni, hanem dúsabbá is teszi a frizurát. Ehhez a felső hajréteget válasszuk el, tartsuk felfelé, és a hajlakkot kb. 20 cm távolságban alulról permetezzük a hajszálak tövére és az egész hajhosszra. Hatása: a hajlakk részecskék úgy helyezkednek el a szálak között, mint a kis távtartók, és azonnal nagyobb teltséget kölcsönöznek a megjelenésnek.

Hajlakkot permetezni a haj teljes hosszára és a tövére akkor is van értelme, ha egy fejtetőre fésült frizurát, copfot vagy egy egyszerű lófarkat szeretnénk készíteni. A spray nagyobb tapadást biztosít a hajnak, és jobban tartja a frizurát.

Ha azonban a hajlakkot a szálló hajszálak ellen akarjuk használni, akkor ezt másképp kell véghez vinni. A spray-t ne a szokásos módon használjuk, permetezzük a tenyerünkre és ezzel simítsuk le a hajszálakat.

Fontos még, hogy minden frizurához és minden hajtípushoz más.más fajta hajlakk szükséges. Ügyeljünk a termékre vonatkozó információkra. Minél alacsonyabb a kötés mértéke, annál nagyobb a mozgástér hajformázás közben. A nyitott frizurák merevnek és természetellenesnek tűnhetnek a hajlakk hatására, így a megkötés alacsony szintje itt elegendő.

 

Hajhab: térfogat, feszesség és ápolás

A hajhabot nemcsak a tartás biztosítására használjuk, hanem a haj ápolására és volumenére is. Ha az egyes szálakat aktív hatóanyagokkal vonjuk be, nagyobb tapadást és nagyobb átmérőt, azaz automatikusan nagyobb teltséget kapnak. A hajhab fontos ápoló összetevőket és hővédelmet is tartalmaz, amely megóvja a hajat formázás közben.

A hajlakkal ellentétben a hab nem rögzíti a hajat, hanem tartást ad neki, ami után az még formázható lesz. A hab alkalmas kontyokhoz és copfokhoz, valamint laza haj formázására.

Egyébként gyönyörű fürtöket is lehet varázsolni speciális curlinghab segítségével. Egyszerűen vigyük fel nedves hajra, jól dolgozzuk bele a hajba, majd szárítsuk meg vagy hagyjuk a szabad levegőn megszáradni.

Fontos, hogy, a habot mindig nedves hajra kenjük fel, és a lehető legegyenletesebben oszlassuk el. Egy ritka fogú fésű sokat segíthet ebben.

Hajwax: A rugalmas alakíthatóság érdekében

A hajwax zsíros állagú. Teltebbé és egészségesebbé teszi a hajat, de kissé nehézzé is. A hajwax használata volumenvesztéshez vezethet, különösen vékony haj esetén. A wax termékeket ezért mindig mérsékelten kell adagolni, egy mogyorónyi általában hosszú hajra bőven elegendő.

Egy kis tipp: a volumenvesztés megelőzése érdekében ne oszlassuk szét a waxot a haj teljes hosszán, apró mennyiséget masszírozzunk a gyökerekbe, hogy nagyobb állóképességet és térfogatot nyújtson a hajnak.

A hajlakktól eltérően a hajwaxot nemcsak a haj megkötésére, hanem a haj alakíthatósága érdekében is használják. Az egyes szálak külön kiemelhetők anélkül, hogy merevek lennének. És a legjobb benne: a frizura időközönként felfrissülhet. Egyszerűen rázzuk meg, borzoljuk meg az egyes szálakat, vagy csak túrjunk bele a hajunkba. A hajwax minden lehetőséget nyitva hagy.

Hajzselé: Már semmi sem mozog

Leegyszerűsítve: a hajzselé úgy működik, mint a hajlakk, csak más állagú. A gélszerű paszta alkalmazható egyes szálakra, de rákenhetjük az egész frizurára is (pl. a nedves hatás érdekében). A gél magas fokú feszesítéssel rendelkezik, így a szálak teljes biztonsággal a helyükön maradnak. Különösen a rövid haj formázható jól vele. A hosszú haj gyakran túl nehéz, így a zselé nem képes jól megtartani.

Fontos tudni, hogy amikor a hajzselé megszárad, a haj teljesen megmerevedik, de nem szabad újra hozzáérni. Az érintés vagy rázás eredményeként az gélrészecskék kitörnek a frizurából, ezáltal elveszik a tartás.

Ha az ápolásról van szó, vigyázzunk a hajzselével. Mivel alkohol az alapja, szárító hatása van. A napi használat ezért nem ajánlott vékonyszálú vagy nagyon száraz haj esetén. Ezenkívül, ha zselét használunk, esténként mindig alaposan mossuk meg a hajunkat, és tegyünk pakolást rá.

Forrás: Activebeauty