Ha rosszul alszol, ezt az ásványi anyagot kell pótolnod!
2023-01-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Az alvászavar és a hasogató fejfájás megnehezíti a mindennapokat. Számos oka lehet – többek között az egyik legfontosabb ásványi anyag hiánya is.

A magnézium hiánya mindezeken túl hozzájárul a letargikus hangulathoz, az ingerlékenységhez, megnyilvánul a migrénben és más, gyakori ideges állapotokban is. Elhúzódó és súlyos hiánya krónikus fáradtságot, kialvatlanságot, szorongást és depressziót okozhat. Annak hátterében, hogy a magnézium hiánya számos különböző tünettel társulhat, ahhoz kapcsolódik, hogy ez az ásványi anyag több mint 300 enzimatikus folyamathoz kapcsolódik a szervezetben.

 

A magnéziumhiány okai

A magnéziumhiány fő oka az egészségtelen táplálkozás. A sok finomított szénhidráton alapuló élelmiszer, mint például a finomított liszt és a cukortermékek alig tartalmaznak magnéziumot. Azok, akik sok kávét és alkoholt isznak, több magnéziumra van szükségük.

A kutatások arról is szólnak, hogy az érzelmi vagy munkahelyi stressz esetén is több magnéziumot használunk, így ilyen körülmények között is hiány alakulhat ki. Érdemes tudni, hogy egyes gyógyszerek és a fogamzásgátló tabletták is gátolhatják a magnézium felszívódását a szervezetben. Ha nem jut a szervezet elegendő magnéziumhoz az étrenden keresztül, a magnéziumkiegészítés jó megoldás lehet.

Alvászavart is okozhat a magnézium hiánya

Egy tanulmányban a magnézium hiányának és az alvásnak a következményeiről számoltak be, hangsúlyozva, hogy számos más, az egészségünket befolyásoló hatása is van ennek a fontos ásványi anyagnak.

Hollandiában megközelítően egymillió embert szenved magnéziumhiány okozta kellemetlen éjszakai élményektől. A nőknél, különösen a terhes nőknél gyakrabban fordul elő, és a 65 év felettiek 30-50%-ánál hetente legalább egyszer jelentkezik.

Az étkezéssel biztosítható kiváló magnézium-források tökmag, mandula, fekete csokoládé vagy a spenót. Ugyanakkor ezekből egy átlagosan étkező felnőtt, európai ember aligha tudja fedezni a szükséges magnéziumbevitelt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a nyugat-európai felnőtt lakosság 20 százaléka nem kapja meg a napi szükséges minimális magnéziummennyiséget sem.

A napi szükséges minimális magnéziumadag az új kutatásokat végző Holland Egészségügyi Tanács (ADH) ajánlása szerint: a nőknél 250-350 milligramm, a férfiaknál 300-350 milligramm.