Gyümölcsös kosárka
2024-04-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 8 darabhoz

A tésztához:

-20 dkg liszt

-10 dkg hideg vaj

-5 dkg porcukor

-1 tojássárgája

A töltelékhez:

-25 dkg túró

-2 ek. baracklekvár

-1,5 dl tejszín

-5 dkg cukor

-30 dkg vegyes bogyós gyümölcs (lehet fagyasztott)

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, kisebb darabokban hozzáadjuk a vajat, rászórjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a tojássárgáját. Kézzel, gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a hozzávalókat, alaposan összegyúrjuk, frissen tartó fóliába tekerjük, 30 percre a hűtőbe tesszük.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, kb. 12 cm-es köröket szaggatunk belelő, és 10 cm-es kosárkaformába nyomkodjuk. Sütőpapírt teszünk rá, majd nehezéket (pl. szárazbabot), hogy ne tudjon felpúposodni. A sütőben kb. 8 perc alatt aranysárgára sütjük. Végül levesszük a papírt a nehezékkel együtt, és a tésztát hagyjuk kihűlni.

A túrót összekeverjük a cukorral és a lekvárral. Felverjük a tejszínt, és óvatosan a túróhoz keverjük. A krémet belekenjük a kisült tésztakéregbe, és a gyümölcsöket elrendezzük rajta.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva