Gyümölcsös kosárka
Hozzávalók kb. 8 darabhoz
A tésztához:
-20 dkg liszt
-10 dkg hideg vaj
-5 dkg porcukor
-1 tojássárgája
A töltelékhez:
-25 dkg túró
-2 ek. baracklekvár
-1,5 dl tejszín
-5 dkg cukor
-30 dkg vegyes bogyós gyümölcs (lehet fagyasztott)
Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, kisebb darabokban hozzáadjuk a vajat, rászórjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a tojássárgáját. Kézzel, gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a hozzávalókat, alaposan összegyúrjuk, frissen tartó fóliába tekerjük, 30 percre a hűtőbe tesszük.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, kb. 12 cm-es köröket szaggatunk belelő, és 10 cm-es kosárkaformába nyomkodjuk. Sütőpapírt teszünk rá, majd nehezéket (pl. szárazbabot), hogy ne tudjon felpúposodni. A sütőben kb. 8 perc alatt aranysárgára sütjük. Végül levesszük a papírt a nehezékkel együtt, és a tésztát hagyjuk kihűlni.
A túrót összekeverjük a cukorral és a lekvárral. Felverjük a tejszínt, és óvatosan a túróhoz keverjük. A krémet belekenjük a kisült tésztakéregbe, és a gyümölcsöket elrendezzük rajta.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva