Gyorssegély a lepirult bőrnek
2020-07-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Egész nap a strandon voltunk, esetleg egy jót kirándultunk, azonban miután hazaérünk és meglátjuk magunkat a tükörben, hirtelen megijedünk, ugyanis vörös a bőrünk és mindenünk fáj? Erre az esetre nyújtanak segítséget az alábbi tippjeink, melyeknek hála enyhíthetünk a kellemetlen panaszokon.

Napozás utáni krémek

Amennyiben a bőrünk nem hólyagosodott fel, „mindössze” vörös, akkor sokat segíthetnek rajta a napozás utáni krémek, melyek ellátják azt a szükséges nedvességgel, továbbá meg is nyugtatják. Azok a legjobb készítmények, melyek dexpanthenolt tartalmaznak, ez az anyag ugyanis a leghatásosabb a kellemetlen viszketéssel szemben, továbbá hűsíti a leégett bőrt.

Aloe vera

Az aloe vera leve nem csak hűsíti a bőrünket, de még a fájdalmat is képes enyhíteni. Ehhez mindössze egy aloe vera növényre lesz szükségünk, aminek le kell vágnunk az egyik levelét, a kiáramló lével pedig be kell kennünk az érintett bőrfelületet.

Jegelés

Ha bőrünk nem hólyagos, ugorjunk be a zuhanyzóba, és hideg vagy langyos vízzel öblítsük le a testünk érintett részeit. Szintén rengeteget segíthet a hideg vizes borogatás, ehhez azonban 2-3 órán át rajta kell hagynunk a hűsítő pakolást a bőrünkön.

Folyadékfogyasztás

Napégés során rengeteg folyadékot veszít a bőrünk, amit minél előbb pótolnunk kell, azaz rengeteget kell innunk. Legjobb esetben vizet, így belülről tudjuk támogatni bőrünk regenerálódását.

Gyógyföld

A gyógyföld szintén hűsíti a bőrünket, a hideg továbbá a fájdalmat is enyhíti. Ezen kívül pedig rengeteg tápanyaggal és oxigénnel látja el a sérült területet, aminek következtében gyulladáscsökkentő hatása is előbb hoz eredményt, azaz a bőrünk előbb gyógyul meg.

Kókuszolaj

Számos kutatás bizonyította már a kókuszolaj gyulladáscsökkentő hatását. Bátran alkalmazhatjuk napégés esetén is. A kókuszolajban laurinsav is található, ami nedvességgel látja el a bőrünket, így támogatja a károsodott szövetek regenerálódását.

+1 tipp: Óvakodjunk a házi praktikáktól!

Mindenkit arra kérünk, hogy felejtse el a házi praktikákat, melyek szerint túrót vagy tejfölt kell a bőrre kenni, ugyanis ezáltal könnyedén elfertőződhet a leégett terület, aminek következtében csak rosszabbodnak a tüneteink. Ezen kívül soha ne szórjunk lisztet, vagy kenjünk étolajat magunkra, hiszen ezeknél ugyanolyan kellemetlen mellékhatások léphetnek fel, mint a tejföl vagy túró esetén, továbbá fájdalomcsillapító hatásuk sincs. Meleg borogatás vagy zsíros krémek alkalmazása szintén nem javasolt.

Forrás: Activebeauty