Gombócleves
2025-12-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók

A leveshez:

1 púpos evőkanál zsír vagy olaj

1 evőkanál só

1–2 teáskanál házi ételízesítő (elhagyható)

fél mokkáskanál őrölt feketebors

1 evőkanál édes pirospaprika

3 szál sárgarépa

2 szál fehérrépa

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

A gombócokhoz:

3 közepes krumpli (kb. 25 dkg)

1–1,5 bögre fehér finomliszt (kb. 15–20 dkg)

1 tojás

1 teáskanál só

Elkészítés

A krumplit pucold meg, kockázd fel, és sós, lobogó vízben főzd puhára. Szűrd le, majd krumplinyomón törd át, és hagyd kicsit hűlni.

A vöröshagymát vágd apróra, a megpucolt répát és a fehérrépát karikázd fel.

A zsíron párold üvegesre a hagymát, majd add hozzá a répát és a fehérrépát, és pirítsd pár percig. Szórd meg pirospaprikával, fűszerezd sóval, borssal, ételízesítővel. Öntsd fel vízzel (kb. 2 literrel), és főzd, amíg a zöldségek megpuhulnak.

A főtt, áttört krumplit keverd össze a liszttel, a tojással és a sóval. Lisztes kézzel formázz kisebb gombócokat, és tedd liszttel meghintett deszkára. Pihentesd 10–15 percig, hogy kicsit megszikkadjanak.

Amikor a zöldségek már majdnem puhák, dobd a levesbe a gombócokat, előtte kicsit formázd újra őket. Pár perc alatt megfőnek: ha feljönnek a tetejére, készen vannak.

Kóstold meg, és ha szükséges, sózd, borsozd még. A leves legyen jó ízes, ne sajnáld a fűszereket!