Fürdőkád felújítás házilag? Mutatjuk hogyan!
2023-07-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hiába vigyázunk rá nagyon, sajnos a fürdőkádunk sem örökéletű, idővel megsérülhet a felülete és lepattoghat róla a zománc. Ha ez megtörténik, akkor az problémát jelenthet, az öntöttvas kádak például korrodálni kezdenek. Ha éppen nincsen tervben egy komplett fürdőszoba felújítás, akkor a csere helyett érdemes lehet a fürdőkád felújítás felé kacsintgatni. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg kell fizetnünk egy szakembert. A javítás illetve felújítás házilag is megvalósulhat, hiszen egy viszonylag egyszerű munkafolyamatról van szó, amit mi magunk is meg tudunk csinálni.

 

Mikor van szükség a fürdőkád felújításra?

A helytelen tisztítási módszereknek köszönhetően a fürdőkád könnyen megsérülhet. Elég, ha erősebben dörzsöljük vagy ha olyan vegyszert használunk a tisztításhoz, ami lemarja róla festéket. Emiatt az eredetileg fényes és hibátlan felülete mattá, karcossá válhat.

Különösen az öntöttvasból készülő kádak vannak kitéve ennek a veszélynek, amiknek a zománcbevonata már eleve el van öregedve. Az akril kádak felülete is hasonlóan reagál a durva dörzsölésre és az erős tisztítószerekre.

A kád felújítása tulajdonképpen egy mentőöv arra az esetre, ha éppen nincs pénzünk arra, hogy kicseréljük a komplett kádat. Ez esetben ugyanis nem csak az új kád árát kell kifizetni, hanem a régi kibontását és az új beépítését is, ami amellett, hogy rendkívül drága még időigényes is.

 

 

Mire lesz szükséged a kád felújításához?

A kádfelújításhoz mindenképp szükséged lesz takaróanyagokra és festékszalagra, amikkel meg tudod óvni a fürdőszobádat a festékfoltoktól.

 

Ezen kívül kelleni fog ecet vagy tisztítószer, egy vödör, szivacsok, illetve csiszolópapír, amivel át tudod súrolni a kád felületét.

 

A festéket ecsettel vagy hengerrel fogod tudni felvinni, kivéve, ha spray kiszerelésű termékkel dolgozol.

 

No, meg persze a kádfestésre alkalmas festéket is be kell szerezned.

Ha azt szeretnéd, hogy a fürdőkád felújítása eredményes legyen, akkor használj zománcfestéket! Ezekkel nagyon könnyen és kényelmesen tudsz dolgozni, szép fedést biztosítanak és ellenállnak a víznek.

 

Tulajdonképpen minden típusú kádon alkalmazhatóak, a felületükön egy nagy ellenállóképességű, fényes bevonatot tudsz képezni velük.

 

A zománcfestékekkel nem csak a kádat tudod lefesteni, hanem a zuhanykabint, a mosdókagylót, a WC csészét, sőt még a csempét is.

 

 

Összesítve tehát, ezekre lesz szükséged:

takaróanyag, fólia, festékszalag

 

tisztítószer vagy ecet

vödör

kétféle szivacs, törlőpapír

csiszolópapír (120-as vagy annál finomabb)

ecset, henger

zománcfesték

Fürdőkád festés lépésről lépésre

A fürdőkád festést mindig az előkészületekkel kell kezdeni annak érdekében, hogy kényelmesen és precízen tudjunk dolgozni.

 A fürdőszoba előkészítése

Először is takarj le mindent a fürdőszobában, a padlótól kezdve, a mosdókagylón át egészen a kisebb berendezési tárgyakig. Erre azért van szükség, mert a kádfesték a legnagyobb körültekintés ellenére is rákerülhet a bútorokra, szaniterekre, padlóra, ahonnan nem lehet olyan egyszerűen eltűntetni.

Ha a kádhoz közel van az ajtó vagy az ablak, akkor azok széleit ragaszd le festőszalaggal. És persze a zuhanyfejet és a csapot is alaposan be kell csomagolnod, a festés során ugyanis nem kerülhet víz a kád felületére.

Tisztítsd és csiszold meg a kádat!

Ha megvagy az előkészületekkel, akkor alaposan tisztítsd meg a kádat a szennyeződésektől. A sima tisztítószeres vagy ecetes víz tökéletesen megfelel a célra, a lényeg, hogy egy szivacs segítségével mosd ki a fürdőkádat.

Nagyon fontos, hogy ne maradjanak rajta a szappan-, sampon-, balzsam maradványok, különben a festés nem lesz tartós. Egy tiszta vízbe mártott mosogatószivaccsal is töröld át a kádat, végül pedig hagyd megszáradni.

Ezek után jöhet a csiszolás! Fogj egy csiszolópapírt és súrold át vele a teljes felületet.

Javítsd ki a hibákat és indulhat a festés!

Előfordulhat, hogy a kádon kisebb-nagyobb hibák vannak, például mert megsérült a felülete vagy lepattogott a zománc. Erre a célra használj egy alapozó festéket és türelmesen várd ki a száradási időt.

A kádfestékek erős anyagok, így érdemes maszkot, illetve kesztyűt húznod, mielőtt nekiállsz a munkának.

Ecsettel, illetve hengerrel is dolgozhatsz, a spray kiszerelésben kapható kádfestékeket pedig egyszerűen csak rá kell fújnod a felületre.

 

Láthatod, hogy a fürdőkád felújítása nem olyan bonyolult feladat, ha tudod, hogy mire van szükség hozzá és pontosan milyen lépésekből is áll a festés. A lényeg, hogy ne siesd el a dolgot, ha valamiben nem vagy biztos, akkor járj utána vagy kérdezz meg valakit, aki jártasabb nálad a témában. Ha mindent tudsz, amit tudnod kell, akkor a megvalósítás már gyerekjáték lesz.

Forrás