Fougasse
2023-11-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók:

-3 dl víz

-7 gramm porélesztő vagy 2,5 dkg friss

-1 teáskanál cukor

-50 dkg kenyérliszt BL80

-1,5 evőkanál só

-3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

1. A langyos vizet egy nagyméretű keverőtálba öntjük, beleszórjuk az élesztőt, a cukrot, elkeverjük és hagyjuk 10 percig állni, hogy felfusson. A kenyérlisztet és a sót egy nagy keverőtálba szitáljuk, a közepén egy mélyedést alakítunk ki, beleöntjük az élesztős vizet, az olajat és egy spatulával összedolgozzuk a tésztát. Majd a kezünkre váltunk és 8-10 percig dagasztjuk. A tálat letakarjuk és hagyjuk 1-2 óra alatt a duplájára kelni.

2. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára szedjük. Hagyhatjuk egyben is, ha egy nagyot akarunk sütni, vagy darabolhatjuk 2-3-4 adagra is, hogy kisebb, egy adagos péksüteményeket készítsünk. A tésztát téglalap formára húzogatjuk úgy, hogy fél centire vastag maradjon. Egy habkártyával vagy késsel, középen bemetsszük, majd két oldalt is három átlós vágást ejtünk, hogy hasonlítson egy levél erezetre. A tésztát egy sütőpapírral leterített tepsire emeljük és levélformára igazítjuk. Fóliával leterítve hagyjuk 40 percet kelni.

3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (180 fok légkeveréssel) és a megkelt tésztát 20-25 perc alatt készre sütjük.

Tipp: A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható, ami kifejezetten kelt tészta készítéshez jó, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb az eredmény levegősebb, könnyebb lesz, de természetesen elkészíthető finomlisztből is.