Fóliában sült csülök
Hozzávalók 4 személyre
A húshoz:
-1 hátsó sertéscsülök
-3 gerezd fokhagyma
-2 ek. olaj
-1 dl fehérbor
A zöldségraguhoz:
-2 közepes sárgarépa
-1 szál szárzeller
-1 vöröshagyma
-2 szál zöldhagyma
-1 gerezd fokhagyma
-1 mogyorónyi friss gyömbér (vagy 1/2 mk. szárított gyömbérpor)
-2 ek. vaj
-1 ek. méz
Elkészítés:
A csülköt megmossunk, kicsontozzuk. A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük. A csülök húsos felét megsózzuk, borsozzuk és bekenjük a fokhagymával. A bőrére semmilyen fűszert ne tegyünk.
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Nagy alufóliát olajjal megkenünk, rátesszük a csülköt és megformázzuk. Ahonnan kivágtuk a csontot, oda visszahajtjuk a bőrét, ráöntjük a bort, és a fóliával szorosan felcsavarjuk, hogy megtartsa a formáját. Tepsibe tesszük, és a sütőben kb. 40 percig pároljuk. Ekkor a húst kivesszük, a fóliát eltávolítjuk, a bőrt éles késsel bevágjuk, a húst hurkapálcával összetűzzük, és a sütőt 180 °C-ra felkapcsolva még további 30-35 perc alatt pirosra sütjük.
Közben a zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk. A gyömbért csak kapargassuk meg. Nagyobb edényben felforrósítjuk a vajat, a zöldségeket a gyömbérrel és a mézzel együtt fedő alatt puhára pároljuk (kb. 15 perc) benne. A zöldhagymát csak a végén dobjuk hozzá, hogy megőrizze üde zöld színét. Ha szaftosabbra szeretnénk a ragut, öntsünk alá kevés fehérbort. A csülköt felszeleteljük, a zöldséges raguval tálaljuk. Krumplipürét, polentát adhatunk mellé.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva