Fóliában sült csülök
2025-03-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A húshoz:

-1 hátsó sertéscsülök

-3 gerezd fokhagyma

-2 ek. olaj

-1 dl fehérbor

A zöldségraguhoz:

-2 közepes sárgarépa

-1 szál szárzeller

-1 vöröshagyma

-2 szál zöldhagyma

-1 gerezd fokhagyma

-1 mogyorónyi friss gyömbér (vagy 1/2 mk. szárított gyömbérpor)

-2 ek. vaj

-1 ek. méz

Elkészítés:

A csülköt megmossunk, kicsontozzuk. A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük. A csülök húsos felét megsózzuk, borsozzuk és bekenjük a fokhagymával. A bőrére semmilyen fűszert ne tegyünk.

A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Nagy alufóliát olajjal megkenünk, rátesszük a csülköt és megformázzuk. Ahonnan kivágtuk a csontot, oda visszahajtjuk a bőrét, ráöntjük a bort, és a fóliával szorosan felcsavarjuk, hogy megtartsa a formáját. Tepsibe tesszük, és a sütőben kb. 40 percig pároljuk. Ekkor a húst kivesszük, a fóliát eltávolítjuk, a bőrt éles késsel bevágjuk, a húst hurkapálcával összetűzzük, és a sütőt 180 °C-ra felkapcsolva még további 30-35 perc alatt pirosra sütjük.

Közben a zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk. A gyömbért csak kapargassuk meg. Nagyobb edényben felforrósítjuk a vajat, a zöldségeket a gyömbérrel és a mézzel együtt fedő alatt puhára pároljuk (kb. 15 perc) benne. A zöldhagymát csak a végén dobjuk hozzá, hogy megőrizze üde zöld színét. Ha szaftosabbra szeretnénk a ragut, öntsünk alá kevés fehérbort. A csülköt felszeleteljük, a zöldséges raguval tálaljuk. Krumplipürét, polentát adhatunk mellé.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva