Fogyj ezzel a gyümölccsel
2023-04-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Amerikai kutatók egy igazi szupergyümölcsöt vizsgáltak, amely rendkívüli módon képes kalóriát olvasztani. Rendszeres fogyasztása fizikai aktivitással kombinálva gyors fogyáshoz és a testzsír elégetéséhez vezet.

Az áfonyáról van szó, amely egy egész sor más, az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásáról is ismert.

A legjobb hájolvasztó gyümölcs

Ezúttal azonban a tudósok azt állapították meg, hogy napi 25 g fagyasztva szárított áfonya elcsipegetése, ami körülbelül egy csésze gyümölcsnek felel meg természetes formájában, arra serkenti a szervezetet, hogy edzés közben több zsírt égessen el.

Amellett, hogy karcsúbbá tesz, az áfonya segíthet az izmoknak megőrizni glikogénraktáraikat - a szervezet fő energiaforrását. Ez azt jelenti, hogy elméletileg a bogyók segíthetnek abban, hogy tovább eddz és jobb eredményeket érj el. Amikor edzel, a szervezeted zsírsavakat bont le energiaként, ezt a folyamatot zsíroxidációnak nevezik. Amikor azonban az edzés intenzívebbé válik, a zsír oxidációjának mértéke csökken, és már nem biztosít elegendő üzemanyagot - így a szervezet kénytelen a szénhidrátokból felépülő glikogénraktáraihoz fordulni. A glikogénszint csökkenésével azonban a szervezet fáradékonyabbá válik, ami korlátozhatja az edzés hatékonyságát.

Az áfonya nagy mennyiségű antioxidánst, úgynevezett antociánokat tartalmaz, amelyek mélylila árnyalatot kölcsönöznek a gyümölcsnek. A legújabb tanulmányok szerint ez a vegyület fokozhatja a zsír oxidációját is.

A Kaliforniai Műszaki Állami Egyetem tudóscsoportja tehát azt vizsgálta, hogy a koncentrált adag áfonya serkenti-e ezt a folyamatot. A vizsgálatban 11 egészséges férfi kerékpáros vett részt. Ők 40 perces mérsékelt tempójú kerékpározást végeztek, amely során a kutatók 10 percenként vettek vérmintát. A sportolók két héten keresztül naponta 25 g fagyasztva szárított vad áfonya port fogyasztottak, amely 375 g antociánt tartalmazott.

Ezután ugyanezt a 40 perces kerékpározást végezték el, amely során vért vettek. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a zsír oxidációs rátája 20 perces edzéssel 19,7%-kal, 30 perces edzéssel 43,2%-kal, 40 perces edzéssel pedig 31,1%-kal nőtt. Mindez pedig azt jelenti, hogy az önkéntesek több zsírt égettek el a bogyók fogyasztása után. A kutatók szerint a fáradtságot jelző laktát-szint is csökkent a vérben. Ez arra utal, hogy a sportolók állóképessége is jelentősen javult.