Tojáslikőrös torta
2023-04-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 12 szelethez

A tésztához:

-5 dkg vaj

-6 dkg étcsokoládé

-4 tojás

-10 dkg cukor

-1 csomag vaníliás cukor

-3 dkg liszt

-1 csomag sütőpor

-20 dkg darált mogyoró

-1 mk. őrölt fahéj

A tetejére:

-1 kis üveg áfonyalekvár

-6 dl tejszín

-3 tasak habfixáló

-3 dkg porcukor

-1 csomag vaníliás cukor

-1,5 dl tojáslikőr

Elkészítés:

A tésztához a vajat megolvasztjuk, hűlni hagyjuk. A csokoládét lereszeljük. Kibéleljük sütőpapírral a 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

A tojásokat 2 ek. meleg vízzel a robotgép legmagasabb fokozatán habosra keverjük, apránként beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, majd még 2 percig tovább verjük.

A lisztet és a sütőport összeszitáljuk, a tojásos masszába dolgozzuk. Hozzáadjuk a darált mogyorót, a fahéjat, a reszelt csokoládét. Végül belekeverjük a vajat is. A tésztát a formába simítjuk, és a sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.

A tortaforma peremét meglazítjuk, eltávolítjuk. A tortát sütőpapírral befedett rácsra borítjuk, aljáról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt. Megkenjük a lekvárral, de a széleken 1 cm-t üresen hagyunk. A tortát hagyjuk teljesen kihűlni.

A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, beledolgozzuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a felét a tortára, a lekvárra kenjük. A maradékot csillagcsőrös habzsákba szedjük, és függőleges csíkokat húzunk a torta oldalára úgy, hogy a tejszínhab kissé túllógjon. A tojáslikőrt a tortára csorgatjuk – ezért kell a perem a tejszínből. A hűtőbe tesszük 3-4 órára, majd szeletelve tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 5 óra múlva