Tojáslikőrös torta
Hozzávalók kb. 12 szelethez
A tésztához:
-5 dkg vaj
-6 dkg étcsokoládé
-4 tojás
-10 dkg cukor
-1 csomag vaníliás cukor
-3 dkg liszt
-1 csomag sütőpor
-20 dkg darált mogyoró
-1 mk. őrölt fahéj
A tetejére:
-1 kis üveg áfonyalekvár
-6 dl tejszín
-3 tasak habfixáló
-3 dkg porcukor
-1 csomag vaníliás cukor
-1,5 dl tojáslikőr
Elkészítés:
A tésztához a vajat megolvasztjuk, hűlni hagyjuk. A csokoládét lereszeljük. Kibéleljük sütőpapírral a 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
A tojásokat 2 ek. meleg vízzel a robotgép legmagasabb fokozatán habosra keverjük, apránként beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, majd még 2 percig tovább verjük.
A lisztet és a sütőport összeszitáljuk, a tojásos masszába dolgozzuk. Hozzáadjuk a darált mogyorót, a fahéjat, a reszelt csokoládét. Végül belekeverjük a vajat is. A tésztát a formába simítjuk, és a sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.
A tortaforma peremét meglazítjuk, eltávolítjuk. A tortát sütőpapírral befedett rácsra borítjuk, aljáról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt. Megkenjük a lekvárral, de a széleken 1 cm-t üresen hagyunk. A tortát hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, beledolgozzuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a felét a tortára, a lekvárra kenjük. A maradékot csillagcsőrös habzsákba szedjük, és függőleges csíkokat húzunk a torta oldalára úgy, hogy a tejszínhab kissé túllógjon. A tojáslikőrt a tortára csorgatjuk – ezért kell a perem a tejszínből. A hűtőbe tesszük 3-4 órára, majd szeletelve tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 5 óra múlva