Féltékeny Rád a barátod? Mi számít normálisnak, és mi az, ami már túlzás?
2020-07-31  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

Tényleg olyan az igaz szerelem, amint azt a Disney évtizedek óta sugározza felénk? És valóban olyannak kell elképzelnünk egy kiegyensúlyozott párkapcsolatot, ahogy a Hollywood-i filmek bemutatják? Sajnos a valóság egészen más. Pont ezeknek az irreális mintáknak köszönhetően sok nőnek fogalma sincs arról, hogy mi az igazság. Elég, ha csak a féltékenység fogalmára gondolunk. A túlbonyolított konfliktusok és a túljátszott karakterek csöppet sem könnyítik meg számunkra, hogy helyesen mérjük fel a személyes párkapcsolati problémáinkat, és megfelelően kezeljük őket.

Ha Te sem tudod eldönteni, hogy a pasid féltékenysége még belefér-e az elfogadható kategóriába, vagy már inkább átesett a ló másik oldalára, akkor olvass tovább, mert összegyűjtöttünk néhány példát segítségképpen a való életből!

 

Normális: Kíváncsi rá, hogy milyen volt a napod.

Túlzó: Olyan sok kérdéssel halmoz el a napi történésekkel kapcsolatban, mintha nyomozna utánad.

Létezik egy vékony határvonal aközött, hogy valaki tényleg csak kíváncsi rá, hogy mi történt Veled, mert aggódik érted, és gondoskodni szeretne Rólad, illetve aközött, hogy valaki bizalmatlan és életed minden apró részletét kontrollálni akarja:

Milyen volt ma a napod az irodában? vagy
Milyen volt a konferencia? Este kivel vacsoráztál? Alkoholt ittál? Táncoltál is valakivel?

Egy használható szabály lehet számodra ezzel kapcsolatban, hogy ha a párod kérdezősködései rosszul esnek, esetleg bántóak, akkor nagyon nincs valami rendben. Főleg, ha úgy érzed, hogy szinte véget nem érően megy a faggatás részéről. Egy másik jelzés lehet, amire figyelned kell, hogy ha valami szubjektív dolgot kérdez (Jól telt a napod?), az elfogadható, míg az objektív célozgatások (Azt a fekete szűkszoknyádat viselted?), már korántsem.

Ezt is olvasd el! – Honnan ered a féltékenység?


Normális: Egy kedves megjegyzés a legutóbbi, kicsit merészebb Insta posztod kapcsán.

Túlzó: Amikor kerek perec elfogadhatatlannak tart egy ilyen kihívó Insta fotót Rólad.

Nyilvánvalóan féltékenységet vált ki egy férfiból, amikor a barátnője egy bevállalósabb képet oszt meg magáról a közösségi oldalakon, hiszen a társadalmi elvárások is erre késztetik. De, ha a pasid folyamatos ellenőrzés alatt tart, és csak olyan fotókat tehetsz ki, amit ő is elfogad, akkor az már túl megy az egészséges féltékenység határán.

Amikor nyíltan beszél a féltékenységéről, akkor ahelyett, hogy azonnal fejet hajtanál az akarata előtt, inkább kezdeményezz beszélgetést a probléma gyökereiről. Még az is kiderülhet, hogy nem is Veled van a baj, hanem neki kellene rendeznie esetleg korábbi sérelmeket önmagában.


Normális: Meg akarja ismerni a barátaidat.

Túlzó: Minden alkalommal talál valami indokot, hogy Veled tartson, ha a barátaiddal találkozol, és lényegében sosem hagy velük Téged egyedül.

Ha a párod nem enged Neked semmi „énidőt”, amelyet egyedül, vagy a barátaiddal és családoddal tölthetsz nélküle, akkor jobb, ha átgondolod a kapcsolatotokat. Egy szerelem kezdetén jó jel, hogy az új párod szeretné megismerni a barátaidat, de ha később azon kapod magad, hogy folyton rajtad lóg, és nem hagy Neked elég szabad teret, az már korántsem tekinthető egészségesnek.

 

Normális: Kérdez az exedről.

Túlzó: Arra kér, hogy zárd ki teljesen az életedből a korábbi párod, sőt akár a többi férfi ismerősödet (haverok, kollégák…).

Nem árt egy kapcsolat elején beszélni a múltról. Ha például egy férfi azt mondja, hogy „Az összes eddigi barátnőm bolond volt!”, akkor ezt vedd inkább piros zászlónak. Ugyanez igaz akkor is, ha el akar tiltani minden ellenkező nemű ismerősődtől, és kéri, hogy szakíts meg minden kapcsolatot az exeddel is. Egy egészséges párkapcsolatban a két fél nem korlátozza be egymás életét, és nem szabályozza le, hogy kivel találkozhat, és kivel nem. Kölcsönös bizalom nélkül a kapcsolat nem fog működni.


Normális: Megkérdezi, hogy ki írt üzenetet Neked.

Túlzó: Akár az engedélyed nélkül is megnézi az üzeneteidet.

A féltékenység természetes emberi tulajdonság, főleg akkor, ha a párod telefonja folyamatosan villog éjjel kettőkor. De egy ilyen helyzet sem jogosíthat fel senkit, hogy a másik személyes dolgai között kutakodjon. Helyesebb út az őszinte kommunikáció.

 Ahol szerelem van, ott féltékenység is van. De nem mindegy, hogy ez átlépi-e azt a bizonyos határvonalat. Ha azon kapod magad, hogy a párod túlzó kontrollja alá kerültél, az nem a Te hibád. Amikor szeretünk valakit, akkor könnyen gondolhatjuk, hogy ez a különös viselkedés az erős érzelmekből fakadnak. Mégsem szabad engedned, hogy valaki uralkodjon az életed felett, és elzárjon az ismerőseidtől, a számodra fontos emberektől.