Fahéjas almás kuglóf
Hozzávalók
-27 dkg finomliszt
-1 1/2 teáskanál sütőpor
-1/2 teáskanál szódabikarbóna
-1/2 teáskanál só
-1 teáskanál őrölt fahéj
-2 csipet őrölt szerecsendió, lehetőleg frissen reszelve
-3 tojás
-15 dkg cukor
-1 vaníliás cukor
-10 dkg méz
-25 dkg cukrozatlan almaszósz vagy reszelt alma
-1,2 dl olaj
-1,2 dl tej
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra alsó-felső sütés (vagy 160 fok légkeverésen), egy kuglóf formát kiolajozunk és lisztezünk alaposan. Egy közepes tálban összekeveverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót. Egy másik nagy tálban kézi robotgéppel habosra keverjük a tojásokat, a sima és vaníliás cukorra és a mézzel. Belekeverjük az almát és az olajat is majd a lisztes keveréket és a tejet felváltva dolgozzuk bele.
Az előkészített formába öntjük a tésztát és 40-45 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát, mielőtt kivesszük hűlni. 15-20 perc állás után egy rácsra borítjuk és teljes kihűlés után vágjuk csak meg. Porcukorral meghintve tálaljuk. Szobahőmérsékleten tálaljuk és tároljuk lefedve legfeljebb négy napig.
Tipp: Kuglóf forma helyett süthetjük 22 x 35 cm-es közepes méretű tepsiben is és bár önmagában is finom, a töltött sütemény rajongók mascarpone krémes tölteléket ajánlunk hozzá. Ehhez 25 dkg mascarponet, 7 dkg porcukorral, reszelt citromhéjjal, 1 vaníliás cukorral és 3 evőkanál tejföllel keverünk simára.