Ezzel a módszerrel szaporíthatod a tuját!
2023-01-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A tuja szaporítása folyamán az egyik legfontosabb kérdés, hogy mikor történjen a dugványszedés. Erről eltérőek a vélemények, egyesek azt mondják, hogy a téli hideg időszakban februárban, mások azt mondják, hogy márciusban érdemes levágni a kiválasztott ágat. Gyakorlatilag az év akármelyik időszakában levághatod a dugványnak valót, de a hajtási időszakban, vagyis nyáron nem érdemes.

 

Hogyan vágjuk le az elültetendő ágat?

Egy nagy és erős fát válassz. A fa felső részén keress egy erős ágat és próbáld meg egy mozdulattal letörni. Azért fontos, hogy a felső ágak közül törj le egyet, mert azt mondják, hogy az oldalsó ágból gyökereztetett tuja nem lesz olyan szép arányos és formás. Az ágnak 10-15 centiméteresnek kell lennie. Ha az ág nagyon vastag, metszőollóval is levághatod.

Meddig tárolhatod az ágat, ültetés előtt?

A levágást követően rögtön el kell ültetni. Nem szabad napokig tartogatni, mert akkor nem biztos, hogy gyökereket ereszt. Ha az ágat nem tudod rögtön elültetni, tekerd vizes rongyba és tedd hűvös helyre amíg elülteted.

A dugvány előkészítése

A gazdaboltokban kapható gyökereztető hormonnal kell kezelni a dugványt, mielőtt elültetnénk. Hazánkban az Incit készítmény használatos. A tuja ágat nedvesítsük be, majd mártsuk bele a gyökereztető hormonporba, a felesleget rázzuk le róla.

Az ültetéshez olyan cserepet, vagy műanyag dobozt válassz, amelynek több lyuk is van az alján. A legjobb ha tőzeges talaj és homok keverékébe kerül a dugvány. A közepébe készíts egy lyukat és a dugványt tedd bele, 2 cm mélyen benne kell lennie a homokos földben.

A cserepet fedd le egy üveggel, vagy húzz rá egy nejlon zacskót, mert a tujának a gyökerezéshez párára van szüksége.

A dugványt meleg és világos helyen kell tartani.

Amikor a cserépben a föld felső rétege száraz, öntözd meg, de ne locsold túl, mert az sem tesz jót neki. Általában több dugványt szoktak egyszerre elültetni. Két hét után a dugványokat át kell ültetni külön cserépbe, hogy elgyen helyük a fejlődéshez. A tujákat érdemes meleg helyen tartani 1-2 évig, a lakásban, vagy fóliasátorban, csak ezt követően ültesd ki őket a tervezett helyükre.