4 dolog, amit tudnod kell, mielőtt szakítasz valakivel!
2023-01-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Épp azon tűnődsz, hogy talán jobb lenne befejezni a jelenlegi párkapcsolatodat, mert úgy érzed valami elmúlt, esetleg soha meg sem volt köztetek? Ugyanakkor nehezen teszed meg az első lépést, mert félsz attól, hogy mit tartogat számodra a külvilág, és félelmetesnek tűnik egyedül a jövő? Ráadásul bűnösnek érzed magad, mert a szakítással óhatatlanul is fájdalmat okoznál, és félsz a párod reakciójától? Nem kell, hogy így legyen.

Létezik szakítás félelem és bűntudat nélkül. Ehhez viszont a következő 4 dolgot kell felismerned!

1. A félelmed egy olyan jövőképen alapszik, ami nem is létezik.

Amikor azon kapod magadat, hogy aggódsz a jövőn, akkor emlékezz rá, hogy Te a jelenben élsz, és nincs okod félelmet érezni attól, ami nem is létezik. Sem jósok, sem jövendőmondók nem vagyunk, csak a múltunkat ismerjük, és a jelenünket éljük. A jövőt előre kitalálni képtelenség számunkra, és valljuk be őszintén, nem is vagyunk jók benne. El kell engedned azokat a rossz érzéseket, amelyeknek semmi konkrét alapjuk nincsen, és sokkal fontosabb, ha arra koncentrálsz, ami körülötted zajlik adott pillanatban.

2. Nem vagy felelős mások jövőbeni érzéseiért.

Amikor bűntudatot érzel a szakítás miatt, és inkább a másik érzéseire tekintettel háttérbe szorítod önmagadat, így benne maradsz egy működésképtelen kapcsolatban, akkor óriási hibát követsz el. Hiszen ez megint csak egy alaptalan félelem, ugyanis fogalmad sincs a másik jelenlegi és főleg a jövőbeni érzéseiről. Csak abból indulsz ki, hogy Te hasonló helyzetben miként éreznéd magadat, de ez nem jelenti azt, hogy a másikra is ugyanez feltétlenül igaz lesz. Mindenki saját magából indul ki, és mindenki úgy érez, ahogy a saját szíve diktálja neki. Pontosan ezért nincs ráhatásod mások életére. Egy ilyen döntéssel egyedül a saját szabadságodat és lelki békédet nyerheted vissza, és a párodnak is önmagának kell ezt megteremtenie.

3. A saját boldogságod nem függ a külvilágtól.

Egy párkapcsolatban könnyen hihetjük, hogy a boldogságunk, biztonságunk és lelki békénk a párunktól és az ő érzéseitől függ. De ezek a dolgok csakis belülről fakadhatnak. Egy párkapcsolatban is lehet valaki magányos és boldogtalan, ha önmagával nincs kibékülve, és képtelen elfogadni a saját életét. Ezért nem szabad attól félned, hogy ha kilépsz ebből a kapcsolatból, akkor biztosan magányos és boldogtalan leszel, hiszen csakis a Te hozzáállásodon múlik.

Ez is érdekelhet! - Miért ne hagyd, hogy az összetört szíved irányítsa az életedet?

4. A tetteid nem azonosak azzal, aki vagy.

Nem szabad azért benne ragadnod egy boldogtalan kapcsolatban, mert attól félsz, hogy majd a partnered és mindenki más elítél, és rossz embernek titulál a szakítás miatt. Azért, mert kilépsz, és megpróbálod helyes útra terelni az életed, senkinek nincs joga hibáztatni Téged. Lehet két ember csodálatos külön-külön, de egy párként összeférhetetlen. Ez gyakran megesik, és egyikük sem tehet róla. Egyáltalán nem önzőség megszüntetni a rosszat, hiszen ezzel hosszú távon a másik félnek is csak a javát szolgálod. Esélyt adsz neki is arra, hogy tényleg a számára ideális társat találjon, és megtapasztalhassa a valódi boldogságot.