Ezek a legújabb trendek a fenntartható szépségápolásban!
2021-11-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Ma divat zöldnek lenni. A környezettudatosság jegyben egyre több kozmetikai cég és drogéria fordít figyelmet a fenntarthatóságra. Íme a legújabb trendek a szépségiparban.

Újratölthető

Ma már egyre több olyan kozmetikum – sampon, balzsam, hidratáló, alapozó, stb. – található a boltok polcain, amelyeknél nem kell újra meg újra megvásárolni a csomagolást, ami aztán a kukában köt ki, és növeli a le nem bomló szemét mennyiségét, hanem egyszerűen után lehet tölteni. Így kevesebb a műanyag hulladék. Egyes cégek pedig igazán elegáns utántölthető üvegeket gyártanak, amik sokkal jobban mutatnak a fürdő polcán, mint a műanyag doboz.

 

Szilárd folyékony helyett

A folyékony termékek mellett megjelennek a szilárd változatok – ez a jelenség samponoktól kezdve arctisztítókig megfigyelhető. Kis helyigényük miatt utazáskor kiváló alternatívát jelentenek, de mellettük szól környezetbarát mivoltuk mellett az is, hogy jóval gazdaságosabbak: egy szilárd termék elég addig, amíg két-három hagyományos.

Vízmentes

A bőrápolók igen nagy százalékban tartalmaznak vizet (van, amelyik akár 95%-ban), az aktív összetevők csak a maradék részét teszik ki. Van olyan cég, amely vízmentes termékeket állít elő, ezzel csökkentve egyrészt a termék méretét, a szükséges csomagolás mennyiségét. Ez azért is jó, mert a túlzott vízhasználat is nagyobb ökológiai lábnyomot eredményez. Az ilyen termékek por állagúak, vízzel kell őket aktiválni.

Biológiailag lebomló csomagolás

A tengeri műanyagszennyezés 2018-ban került a figyelem középpontjába a National Geographic címlapjának köszönhetően, melyen egy jéghegyet formáló műanyag zacskó szimbolizálja a tengeri és óceáni műanyagszennyezést. Azóta a cégek sokkal jobban odafigyelnek arra, hogy termékeik megalkotása során olyan összetevőket használjanak, melyek természetesek, megújulóak, így a környezetet sem károsítják.Természetes összetevők

Ha az élelmiszereknél szempont, hogy ne kezeljék, ne tartósítsák vegyszerekkel, logikus, hogy a kozmetikumaink se tartalmazzanak szintetikus anyagokat. De a természetesség környezetvédelmi szempontok miatt is elengedhetetlen: a kozmetikumokból származó vegyi anyagok lemosódnak a bőrünkről, nem bomlanak le, hanem bejutnak a vízkészletünkbe és az óceánba, szennyezve azt.

Forrás: Blikk