Ezek a gyógyszerek jelentősen károsítják a fogakat
2024-07-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Érdemes neked is odafigyelned, hogyha esetleg szeded az alábbiak közül valamelyiket.

Az egészséges fogak megőrzése érdekében fontos tisztában lenni azzal, hogy bizonyos gyógyszerek hosszú távú használata káros hatással lehet a fogaidra. Bár ezek a gyógyszerek szükségesek lehetnek egyes betegségek kezelésére, nem árt tudni, milyen mellékhatásokkal járhatnak, hogy megelőzhesd a fogászati problémákat. Íme néhány gyógyszertípus, amelyek károsíthatják a fogaidat:

1. Antibiotikumok

Bizonyos antibiotikumok, például a tetraciklinek, különösen a gyermekkorban szedve elszínezhetik a fogakat. A tetraciklin fogsárgulást és foltokat okozhat, különösen, ha a fogak még fejlődésben vannak.

2. Antidepresszánsok

Az antidepresszánsok, különösen a szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (SSRI-k), csökkenthetik a nyáltermelést. A nyál fontos szerepet játszik a száj öntisztulásában és a fogak védelmében, így a nyálhiány fogszuvasodáshoz és ínybetegségekhez vezethet.

3. Antihisztaminok

Az allergia és megfázás elleni antihisztaminok szintén szájszárazságot okozhatnak. A szájszárazság növeli a fogszuvasodás és az ínybetegségek kockázatát, mivel kevesebb nyál termelődik, ami védene a fogak egészségét.

4. Vérnyomáscsökkentők

Bizonyos vérnyomáscsökkentők, például a béta-blokkolók és a kalciumcsatorna-blokkolók, ínymegnagyobbodást okozhatnak. Ez az állapot nehezíti a megfelelő szájhigiéniát, ami fogszuvasodáshoz és ínygyulladáshoz vezethet.

5. Fogamzásgátlók

Néhány fogamzásgátló tabletta hormonális változásokat idézhet elő, amelyek befolyásolhatják az íny egészségét. Az íny érzékenyebbé válhat, és könnyebben begyulladhat, ami növeli a fogágybetegségek kockázatát.

6. Asztma gyógyszerek

Az inhalátorokban található szteroidok, amelyeket az asztma kezelésére használnak, károsíthatják a fogzománcot. Az inhalátorok savas hatásúak lehetnek, és ha nem öblíted ki a szádat használat után, növelhetik a fogszuvasodás kockázatát.

7. Kemoterápiás szerek

A kemoterápiás kezelések gyengíthetik az immunrendszert, és gyakran okoznak szájszárazságot, ami növeli a szájüregi fertőzések, ínybetegségek és fogszuvasodás kockázatát. Emellett a kemoterápia károsíthatja a száj nyálkahártyáját is, ami további problémákat okozhat.

Hogyan védd meg a fogaidat?

Rendszeres fogmosás és fogselyem használata: Mosd meg a fogaidat legalább kétszer naponta, és használj fogselymet, hogy eltávolítsd a fogak közötti lepedéket.

Rendszeres fogorvosi ellenőrzés: Látogasd meg a fogorvosodat legalább félévente, hogy időben észrevehesse és kezelhesse a problémákat.

Bőséges vízfogyasztás: Igyál sok vizet, hogy megelőzd a szájszárazságot, és öblítsd ki a szádat a gyógyszerek szedése után.

Kerüld a cukros ételeket és italokat: A cukor hozzájárul a fogszuvasodáshoz, ezért próbáld meg minimalizálni a fogyasztását.

Használj fluoridos fogkrémet: A fluorid segít erősíteni a fogzománcot és megelőzni a fogszuvasodást.

A gyógyszerek hatásainak ismerete és a megfelelő szájhigiénia fenntartása segíthet megőrizni fogaid egészségét még akkor is, ha hosszú távú gyógyszeres kezelésre van szükséged. Ne habozz konzultálni a fogorvosoddal, ha bármilyen kérdésed van a gyógyszerek fogakra gyakorolt hatásáról!