Erre lesz szükséged, ha száraz a fejbőröd!
2021-04-11  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Ahhoz, hogy szép és egészséges legyen a hajunk, a fejbőrünkre is figyelnünk kell, ennek ellenére azzal nem igazán szoktunk foglalkozni. Ez azonban nagy hiba, hiszen a hiányzó ápolás korpához és száraz fejbőrhöz vezethet. Utóbbi esetén az alábbi tanácsokat érdemes megfogadnunk.

Száraz fejbőr okai:

1. Túl gyakori hajmosás

A száraz és viszkető fejbőr egyik leggyakoribb oka a túl gyakori hajmosás, illetve olyan samponok használata, melyek szulfátokat és tenzideket tartalmaznak, és kárt tehetnek a lipidrétegben, ennek következtében pedig pikk-pakk kiszáradhat a fejbőr.

2. Extrém hő vagy hideg

Télen sokkal gyorsabban szárad ki a bőrünk, ami a hideggel és a száraz fűtési levegővel magyarázható. A bőrünknek ennek következtében több nedvességre van szüksége, ellenkező esetben kiszárad és viszketni kezd.

3. Stressz

Sosem gondoltuk volna, hogy a stressz száraz fejbőrhöz vezethet… Pedig így van, ugyanis tudni kell, hogy a bőr a lelkünk tükre. A stressz serkenti a kortizol nevű hormon szétterjedését a szervezetünkben, amely lelassítja a bőrsejtek újratermelődését. Ennek következtében hajlamosabb a kiszáradásra és a gyulladások kialakulására.

4. Allergia

Azáraz fejbőrt bizonyos élelmiszerekkel vagy hatóanyagokkal szembeni érzékenység is okozhat. Amennyiben hajhullás is társul a száraz fejbőrhöz, akkor mindenféleképpen keressünk fel egy orvost.

 

Tippek száraz fejbőr ellen:

Olaj

Gyors segítséget nyújthatnak bizonyos olajok, mint például az olíva-, az avokádó-, a jojoba- vagy a kókuszolaj. Az általunk választottal kenjük be a fejbőrünket, így nedvességgel látjuk el azt, továbbá meg is nyugtatjuk vele a kiszáradt bőrt. A legideálisabb, ha egy teljes éjszakán át hagyjuk hatni az olajat, és csak reggel mossuk le.

Almaecet

Az almaecet számos hajprobléma esetén nyújt gyógyírt. Készítsünk egy liter vízből és két evőkanál almaecetből egy oldatot, amivel hajmosás után alaposan masszírozzuk be a fejbőrünket. A legjobb ennél a megoldásnál, hogy ezt nem szükséges kiöblíteni.

Levendulavíz

Ez a szer is enyhíti a száraz fejbőrrel járó panaszokat. Egyszerűen fújjuk be a hajunkat és a hajtöveket levendulavízzel, majd hagyjuk rajta, ezt ugyanis szintén nem kell kiöblíteni. A levendulaolaj hasonlóan jó választás. Az olajat alaposan masszírozzuk a fejbőrünkre, és hagyjuk hatni egy teljes éjszakán át.

Összességében elmondható, hogy a száraz fejbőr esetén a kevesebb mindig több. Az irritált fejbőrt ne kenjük tele különféle ápolótermékekkel, hiszen szüksége van a pihenésre és a regenerálódásra. Amennyiben hosszú távon sem enyhülnek a panaszok vagy már pattanások keletkeznek a fejbőrön, netán elkezd hullani a hajunk, akkor keressünk fel egy szakembert, aki ki tudja deríteni, hogy pontosan mi okozza a problémákat.

Forrás: Activebeauty