Epres-tejfölös piskóta
Hozzávalók kb. 20x30 cm-es tepsihez
A tésztához:
-4 dkg finomliszt
-1 evőkanál instant kávépor
-10 dkg őrölt dió
-10 dkg zabpehelyliszt
-5 közepes tojás
-1 csapott teáskanál sütőpor
-10 dkg kristálycukor
A krémhez:
-3 dl sűrű tejföl
-10 dkg porcukor
-3 dl cukrozatlan tejszín
-1 csomag habfixáló
A tetejére:
-kb. 40 dkg eper
-néhány szem dióbél vagy sótlan mogyoró
Elkészítés:
A sütőt 170 fokra előmelegítjük, a tepsit kibéleljük sütőpapírral vagy enyhén kivajazzuk/lisztezzük.
A darált diót, zabpehelylisztet és a sütőport összekeverjük. Az instant kávét elkeverjük 2 evőkanál forró vízzel.
A tojásokat ketté választjuk: a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a vízzel elkevert instant kávét is. A fehérjehabból rákanalazunk keveset, hozzáadjuk a lisztes-diós keveréket, jól összekeverjük. Végül óvatosan hozzákeverjük a többi tojáshabot is.
A tésztát a tepsibe simítjuk és előmelegített 170 fokos, légkeveréses sütőben kb. 12 percig sütjük. (Végezzünk tűpróbát!)
A megsült tésztát süteményrácsra borítjuk, levesszük róla a sütőpapírt és hűlni hagyjuk!
A krémhez kikeverjük a tejfölt a porcukorral. A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, összeforgatjuk a tejföllel, és a kihűlt tésztára kenjük.
Végül a megmosott, megtisztított epreket hosszú cikkekre vágjuk és kirakjuk vele a sütemény tetejét. Darabokra vágott dióbéllel vagy sótlan mogyorószemekkel meghintjük. Szeletelve kínáljuk.