Epres-tejfölös piskóta
2024-04-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 20x30 cm-es tepsihez

A tésztához:

-4 dkg finomliszt

-1 evőkanál instant kávépor

-10 dkg őrölt dió

-10 dkg zabpehelyliszt

-5 közepes tojás

-1 csapott teáskanál sütőpor

-10 dkg kristálycukor

A krémhez:

-3 dl sűrű tejföl

-10 dkg porcukor

-3 dl cukrozatlan tejszín

-1 csomag habfixáló

A tetejére:

-kb. 40 dkg eper

-néhány szem dióbél vagy sótlan mogyoró

Elkészítés:

A sütőt 170 fokra előmelegítjük, a tepsit kibéleljük sütőpapírral vagy enyhén kivajazzuk/lisztezzük.

A darált diót, zabpehelylisztet és a sütőport összekeverjük. Az instant kávét elkeverjük 2 evőkanál forró vízzel.

A tojásokat ketté választjuk: a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a vízzel elkevert instant kávét is. A fehérjehabból rákanalazunk keveset, hozzáadjuk a lisztes-diós keveréket, jól összekeverjük. Végül óvatosan hozzákeverjük a többi tojáshabot is.

A tésztát a tepsibe simítjuk és előmelegített 170 fokos, légkeveréses sütőben kb. 12 percig sütjük. (Végezzünk tűpróbát!)

A megsült tésztát süteményrácsra borítjuk, levesszük róla a sütőpapírt és hűlni hagyjuk!

A krémhez kikeverjük a tejfölt a porcukorral. A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, összeforgatjuk a tejföllel, és a kihűlt tésztára kenjük.

Végül a megmosott, megtisztított epreket hosszú cikkekre vágjuk és kirakjuk vele a sütemény tetejét. Darabokra vágott dióbéllel vagy sótlan mogyorószemekkel meghintjük. Szeletelve kínáljuk.