Epres receptek
2024-05-31  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Epres tiramisu

A babapiskóta és a mascarpone réteg között nem kávé van, hanem eperszósz, tökéletes könnyed desszert a nyári napokra. Csak arra érdemes figyelni, hogy időt hagyjunk, amíg a babapiskóta megszívja magát!

Hozzávalók:

40 dkg eper

-ízlés szerint kevés cukor, vagy egyéb édesítőszer

-pár csepp citromlé

-babapiskóta (kb 20-25 db)

-400 g mascarpone

-200 ml tejföl

-ízlés szerint cukor, vagy egyéb édesítőszer

-díszítéshez eper (kb 30 dkg)

Elkészítés: Az első három összetevőből készítsük el az eperszószt úgy, hogy egy kis lábosban elkezdjük felfőzni az epret (közben össze is lehet törni, végül turmixolni). Ha ez kész, mártsuk bele a babapiskótát félig, majd kezdjünk el kirakni vele egy lapos jénai üvegedényt (kb 20x20 cm). A mascarponéból, tejfölből, cukorból (vagy édesítőszerből) keverjünk homogén krémet, és a felével fedjük be az első sor lerakott babapiskótát. Ez után következhet az ismétlés, a második réteggel. Végül felvagdosott eperszeletekkel díszítsük az elkészült desszertet. Hűtőben hagyjuk pihenni kb 6-8 órát, ez után lesz könnyen szeletelhető.

Epres spárgasaláta csirkemellel

Ez a könnyed nyári fogás tipikusan azokra a napokra jó választás, amikor a nagy meleg miatt csökken az étvágy, de szeretnénk így is finoman és egészségesen táplálkozni.

Hozzávalók (2 személyre):

-25 dkg eper

-10-15 szál zöld spárga

-80 g madársaláta vagy bébispenót

-300 g csirkemell

-só, bors

-sütéshez olivaolaj/ vaj

Elkészítés: a csirkemellet vágjuk vékony szeletekre és forró olívaolajon vagy vajon hirtelen süssük meg mindkét oldalát, majd fedő alatt hagyjuk párolódni 5-7 percig. Fűszerezzük sóval-borssal. Közben készítsük elő a spárgát és az epret: mossuk meg őket alaposan, a spárga alsó fásabb részét törjük le, szükség esetén hámozzuk meg (de nem muszáj), az epret vágjuk negyedekbe. A csirke után megmaradt kevés olajon pirítsük meg a spárgát, ízlés szerint erre is mehet pici só-bors. Végül halmozzuk a tányérra a madársalátát, rá a felszeletelt epret, majd mellé a frissen kisült csirkét és a spárgát.

Csokiba mártott eper

Vendégváró villámdesszert, vagy egy romantikus vacsora lezárása? Ez a recept mindkét alkalomra kiváló!

Hozzávalók:

-fél kg eper

-50 g étcsoki/ tejcsoki

-50 g fehércsoki

Elkészítés: az epret mossuk meg alaposan, de a szárát hagyjuk rajta, ezzel lehet majd kényelmesen belemártani őket a csokiba. Gőzfürdő felett olvasszuk meg a csokit, mártsuk bele az epreket, majd sütőpapírral/ zsírpapírral fedett tálcára rakosgassuk őket. Erről könnyen felszedhető majd. Hűtőben rövid idő alatt rádermed a csoki, utána tálalható is.