Egyre többen választják az aktív pihenés valamilyen formáját
2024-05-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Az aktív pihenés manapság egyre népszerűbb. Akár passzív, akár pedig aktív pihenésről van szó, kijelenthetjük, hogy időről idő elengedhetetlen, hogy kiereszd a fáradt gőzt. A szürke hétköznapok, a teljesíthetetlen elvárások, az a sok-sok szerep, melyekben helyt kell állnod, a túlterheltség, a szűk határidők és a teljesítménykényszer egy idő után kiégéshez, krónikus fáradtsághoz, alvászavarokhoz, szorongáshoz vezethet. Ha nem figyelsz, a lelki tünetek mellett testi hatások is megjelennek majd betegségek formájában. Hiszen a stressz szervezeted minden pontjára kihat, a légző- és keringési rendszer mellett a bőrödet, az emésztésedet és a hormonjaid egyensúlyát is tönkre teheti. Ha azonban ráhangolódsz tested jelzéseire, gondoskodsz a megfelelő, minőségi pihenésről, menedzseled a Téged körülvevő, nagymértékű stresszt, egészségesen, változatosan táplálkozol, akkor kellő odafigyeléssel megtartható a balansz.

Mondj igent a kikapcsolódásra!

Folyamatosan csak mész előre, küzdesz a céljaidért és közben elfeledkezel azokról a dolgokról, melyek valóban fontosak. A felgyorsult, érzéketlen világ nem kedvez a lelki egészség meglétének. A szervezet előbb-utóbb megkongatja a vészharangokat és jelez, hogy eddig és ne tovább! Nem kell megvárnod, míg testileg és lelkileg is teljesen kimerülsz. Tudatosan, tervezetten érdemes pihenőidőt beépíteni a napjaidba. Akár már napi 5-10 perc meditáció is csodákra képes. De lényegében bármi segíthet, amivel ténylegesen sikerül elvonatkoztatnod a napi feladatokról, a problémákról és hozzájárul ahhoz, hogy egy időre csak befelé tudj figyelni. Sokan lelkiismeret-furdalást éreznek akkor, ha látszólag nem csinálnak semmi, csak élvezik a pillanatot, örömüket lelik abban, amit éppen végeznek. Ne érintsen rosszul, hogy picit igent mondtál magadra! Feltöltődve, kipihenten hatékonyabban végezheted a munkádat, a család körüli teendőket és teljesítheted a kötelességeidet is.

Aktív vagy passzív legyen a pihenés?

A passzív pihenés körébe sorolható az alvás, a relaxáció, a meditáció, tehát minden olyan kikapcsolódási forma, melyek végzése során nem vagy tevékeny. Ezzel szemben az aktív pihenés alkalmával sportolsz, wellness programokon szerzel élményeket, masszázson veszel részt vagy bármilyen, általad kedvelt tevékenységet végzel. Így ide sorolható a kreatív alkotás, az olvasás, a zenehallgatás vagy egy jó film megnézése is. Az aktív pihenés nem választható élesen el a passzívtól, hiszen mindkettőre szükséged van. Az egyéni preferenciák miatt persze az arányok sohasem egyenlőek a pihenés két módja vonatkozásában. A lényeg azonban, hogy szánj elegendő időt passzív- és aktív pihenésre is!

Ezek az aktív pihenés legnépszerűbb formái

A túrázás az egyik legsokoldalúbb szabadidős tevékenyég, hiszen nemcsak az izmaidat dolgoztatja meg, de általa új tájakat, természeti kincseket is felfedezhetsz. A természetben való aktív pihenés pedig még inkább segít kiszakadni a rohanó hétköznapokból, lelassulni és elengedni a problémákat. A természetben való tartózkodás a kikapcsolódás különösen értékes lehetőségét adja. A változatos terepviszonyoknak hála pedig úgy erősödsz, hogy szinte észre sem veszed. Ha teheted, indulj családdal vagy csapatban túrázni, hiszen közösségi élménynek sem utolsó az aktív pihenés ezen formája. A modern, túrázásra tervezett hordozóeszközöknek hála a gyerekeket már egészen pici koruktól bevezetheted a kirándulás rejtelmeibe.

A túrázás mellett a kerékpározás az, amit szinte mindenki szívesen űz, ha az aktív pihenés lehetőségeiről van szó. Hazánk szerencsére bővelkedik bicikliutakban, így a legtöbb népszerű turisztikai célpont biciklivel is megközelíthető. Kerékpárral azonban minden táj új arcát mutatja, érdemes kipróbálni. Ha mégis kicsit lustálkodnál, de aktív pihenés formájában tennéd ezt meg, nevezz be egy wellness hétvégére! Egy jóleső úszás, szauna, termál- vagy élményfürdőzés, jakuzzi, masszázs és persze a kihagyhatatlan finom fogások elfogyasztása után úgy térsz majd haza, mintha kicseréltek volna. Tudod mit? Próbáld ki mindet!

Forrás