Terepfutás kezdőknek – Tippek és tanácsok a kezdetekhez
2024-05-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A futásnak, mint mozgásformának számos előnye van, amivel a legtöbben tisztában is vannak. Mellesleg az is nagyon jó benne, hogy többféle formában művelhető és egyáltalán nem tartozik a költséges sportok közét.

A terepfutás kezdőknek való, bármikor bele lehet kezdeni? Abszolút! Hogyha egy kis változatosságra vágyunk és az egyenletes talajról inkább egyenetlenre váltanának, akkor vágjunk bele! De ha nincs is korábbi tapasztalatunk a futással, azonnal kezdhetjük akár terepen is a gyakorlást.

Bár ránézésre csak a terep különbözik, azért van néhány tipp, amivel megkönnyíthetjük a dolgunkat, mielőtt útnak indulnánk.

Terepfutás kezdőknek – Miben más?

Aki egyszer rátéved erre a hepehupás, göröngyös, poros útra, az többé nem fog letérni róla. A terepfutás ezért számít megunhatatlannak, mert nincs két egyforma út, hacsak nem azt a szakaszt tesszük meg újra és újra.

Azt viszont már az elején fontos kiemelni, hogy a terepfutás kezdőknek nagyobb odafigyelést és óvatos hozzáállást igényel, a talaj és a környezet változó tulajdonságaiból fakadóan.

Többféle kihívás közül választhatunk. A viszonylag egyenletesnek számító, széles, picit köves utak megfelelnek felvezetésként.

Ezután már próbára tehetjük magunkat a meredek emelkedőkkel, gyökerekkel, kövekkel, homokkal, sárral tarkított terepen. Ezek a single trackek sokkal intenzívebb élményt kínálnak.

Mi vagyunk a futópálya királyai? Akkor biztosan a terepezés is azonnal menni fog. Ezt a hozzáállást már az elején érdemes elfelejteni, különben csalódni fogunk.

Nagy kihívást jelent a terepfutás kezdőknek, ami azt jelenti, hogy az addig megszokott teljesítményünk akár a felére is csökkenhet.

Egy kis időnek kell eltelnie, amíg megszokjuk, hogy csak úgy felszaladjunk azon az emelkedőn, amin addig csak sétálva voltunk képesek felmenni.

Terepfutás kezdőknek – Legyünk körültekintőek!

Mert megszokhattuk, hogy csak felhúzzuk a futócipőt, teszünk néhány kört a futópályán, aztán haza slattyogunk.

Először is az egyik legfontosabb: ne próbáljunk meg a lapos talpú megszokott futócipőnkben nekivágni a terepnek. Szerezzünk eb egy kifejezetten terepfutásra alkalmas darabot.

Miért? A terepfutó cipők erősebbek és stabilabbak, sokkal jobban támasztják a bokát. Ez kulcsfontosságú lesz terepen, hogy elkerüljük a sérüléseket. Továbbá a terepfutó cipő talpa mélyebb mintázattal rendelkezik így a földesebb, sziklásabb terepen is jobban megtapad, nem fogunk csúszkálni benne.

Vigyünk magunkkal egy társat, vagy ha ez nem lehetséges, akkor előzőleg közöljük valakivel a választott útvonalat.

Mindig legyen nálunk telefon. Térerő hiányában nem hátrány a térkép és a személyigazolvány is fontos tartozéka egy terepfutó felszerelésének, ha esetleg valami történne velünk.

A terepfutás kezdőknek az etikett betartását is magába foglalja. A terepen találkozhatunk lovasokkal, terepbringásokkal és más futókkal is.

Legyünk előzékenyek, engedjük el azokat, akik felfelé tartanak. Ez egy íratlan szabály, ám teljes mértékben logikus, hiszen nehezebb felfelé elindulni, hogyha megálltunk, mint lefelé haladni.

Talán magától értetődik, de érdemes lehet megemlíteni, hogy a szemetelést is teljes mértékben kerüljük el.

Igazítsuk a tempónkat a terephez. Ahol nehezebb, ott ne féljünk lassítani, amikor könnyebbé válik pedig nyugodtan gyorsíthatunk. A terepfutás egyik lényege, hogy váljunk eggyé a természettel, élvezzük a minket körülölelő környezetet. Ez nem csak rohanás egyik pontból a másikba bizonyos idő alatt.

Terepfutás kezdőknek – Az idő és nem a táv a lényeg!

A terepen másképp telik az idő. Ezért inkább határozzunk meg egy időtartamot, pl. 40 percnyi terepfutást. Mert, ha 10 km-t szeretnénk teljesíteni ez a terep nehézségétől függően akár 40 perc plusz futást is jelenthet, ami végkép kimerítő lehet.

Itt is a lényeg a fokozatosság! A sima terepen történő teljesítményünk ellenére se akarjunk azonnal nagyok lenni. Inkább most is alakítsunk ki egy edzés tervet, amit mondjuk kezdhetünk azzal, hogy beszerzünk egy terep futócipőt.

Terepfutás kezdő edzésterv kialakítása

Mint köztudott, a futás átmozgatja az egész testet. Ez a terepfutás esetében különösen igaz, sőt ajánlott is, hogy használjuk a karjainkat.

Az egyenetlen talajon az egyensúlyozást úgy könnyíthetjük meg, hogyha kissé szét tárjuk a karunkat a könyéknél.

Az edzésterv kialakítását meghatározhatják a terep adottságai is, de ha mi magunk szeretnénk beosztani a dolgot, akkor azt megtehetjük a következőképpen is.

Fussunk gyors tempóban egy 3 perces szakaszt oda-vissza olyan terepen, ami nincs tele emelkedőkkel, de nem is teljesen sík. Próbáljunk minden alkalommal egy kicsit tovább futni, mint az előző alkalommal.

De választhatunk egy hosszabb 100-150 m-es szakaszt is, amit felosztva háromba az akadályok szerint, a tempónk váltogatásával futunk le. Ez minden edzés után vagy közben beilleszthető.

Ennél bonyolultabb edzésterven mondhatni felesleges gondolkodnunk, mert a terep eleve változatos és különféle kihívásokat tartogat.

Ha a futással is csak most ismerkedünk akkor érdemes beleolvasni a futás kezdőknek íródott cikkbe ahol sok olyan alap tanács megtalálható ami a terepfutás esetén is alkalmazható.

Mi magunk variálhatjuk, hogy egy adott szakaszt miként szeretnénk megtenni. Sétáljunk felfelé azon a leejtőn, vagy szaladjunk fel rajta? A lényeg, hogy figyeljünk a lábunk elé és mindig legyen nálunk elég folyadék.

Forrás